Många av oss har druckit det och ännu flera känner säkert igen det. Beaujolais Royal som lanserades redan 1955 och fortfarande står på hyllorna i Systembolagets butiker efter mer än 65 år. Starkt jobbat! Vinet är en cuvée utan årgångsbeteckning vilket gör att producenten kan använda vin från flera årgångar för att kunna upprätthålla en liknande smakprofil år efter år. Från början hette vinet helt enkelt Beaujolais och fick tillägget ”Royal” 1969. Om det har något samband med att det var Arvid Nordquist, kunglig hovleverantör till Gustaf VI Adolf, som innehade agenturen låter jag vara osagt, men det ligger ju nära tillhands att misstänka det. Etiketten på flaskhalsen som informerar oss om det tidigare hovleverantörsskapet. ”Once a champ, always a champ” som det heter i boxningsvärlden. Beaujolais Royal -en trotjänare som håller.
Rätt vin i rätt glas
Om du har läst mina tidigare blogginlägg så kanske du har förstått att jag gillar Beaujolais. Helst skall det vara ett vin från någon av de tio ”cru-appelationerna” men självklart finns det även andra beaujolaiser som faller mig i smaken. Beaujolais Royal är definitivt en sådan. Det är ett ganska lätt användbart vin som passar till många maträtter. Nuförtiden är det så förbaskat inne att dricka kraftiga, överdådiga, muskulösa rödviner att de mera finlemmade klassikerna lätt glöms bort. Det är lite som en pizza med ”extra allt”. Inte sjutton blir pizzan bättre av att sju lager pålägg och massor av ost. Välj hellre ett vin som inte slår ihjäl maten. Rätt sak på rätt plats, eller anpassat till ämnet; rätt vin i rätt glas. Jag vill ha min pizza ”neat” utan ”extra allt” och dricker hellre ett glas Beaujolais än ett glas Amarone till den alla dagar i veckan.
Beaujolais Royal
Ingredienser
- årgång: NV
- druvor: Gamay
- pris: 89 kr
- artnr: 5408
- volym: 750 ml
- förslutning: Skruvkapsyl
- alkoholhalt: 13%
- Sockerhalt: <3 gram/liter
- ursprung: Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
- producent: Dufouleur Frères
- importör: Moestue Grape Selections AB
Instruktioner
Utseende
- Klart, ganska ljust rubinrött
Doft
- Bärigt med toner av hallon, örtkryddor och en aning vanilj.
Smak
- Frisk och bärigt med mjuka tanniner.
Passar till
- Lättare rätter av ljust kött och fågel samt även fisk och vegetariskt.