Château Bouscassé 2012 – Kompromisslöst från sydvästra Frankrike

Château Bouscassé 2012

Madiran är en kommun och ett litet vindistrikt beläget mellan Bordeaux och Pyrenéerna, inte långt från Bernadotternas Pau. Det är bara röda viner som får ha ursprungsbeteckningen Madiran AOC. Den dominerande druvan heter Tannat och ger mörka, strama, långlivade viner. Det produceras även vita viner i distriktet men då blir ursprungsbeteckningen Pacherenc du Vic-Bilh.

Château Bouscassé 2012 är mörkt och tätt i färgen med en liten blåröd ton. Det doftar av jord, skog och fatlagring men även mogna körsbär, björnbär och blåbär. Dofterna går igen i smaken och vinet har en bra syra, karakteristisk strävhet från druvan Tannat och från fatlagringen. Det känns även att alkoholhalten är hela 14, 5%. Det här vinet är raka motsatsen till dagens söta fruktbomber. Château Bouscassé har restsockerhalten 0,48g/l medan det inte är ovanligt med 8-10g/l i rödvinerna på Systembolagshyllorna. Vinet passar utmärkt till välkryddat nöt-, lamm-, eller viltkött. Eller varför inte till några vällagrade hårdostar. Det är ett vin som du kan dricka nu men som säkerligen tål många års lagring.

En kul detalj är att producenten, på baksidesetiketten, rekommenderar att vinet skall serveras vid 15 grader på sommaren och 17 grader på vintern.

Château Bouscassé drivs av entusiasten och lokalpatrioten Alain Brumont som har vuxit upp på slottet. Han har under åren köpt till ny obruten mark som han nu odlar vin på med stor hänsyn till miljön. Han använder inte konstgödsel eller bekämpningsmedel. Genom att bevara ekar och hålla lokala raser av grisar, får och kor har han skapat en naturlig miljö för vinrankorna.

 

Vinfakta

Länkar

 

 

#torbjornstips

 

Exit mobile version