Site icon

Château Pineraie Malbec -en tuffing från Cahors

Château Pineraie Malbec -en tuffing från Cahors

Château Pineraie Malbec -en tuffing från Cahors

Ett matvin från Cahors i sydvästra Frankrike. Vinerna från Cahors är kända för att vara mörka, tanninrika och tåla att lagras. Druvan Malbec som här kallas Auxerrois eller Côt blandas ibland med Merlot och Tannat. För att vinerna skall få ursprungsmärkas Cahors AOC måste det vara gjort på minst 70% Malbec. Château Pineraie Malbec -en tuffing från Cahors

Cahors härjat av vinlus och frost

Vindistriktet Cahors ligger utmed floden Lot i sydvästra delen av Frankrike. Det är 4 250 hektar stort och fick AOC-status 1971. I Cahors har det odlats vin sedan innan vår tideräkning. Vinlusens härjningar 1883-1885 ödelade större delen av traktens odlingar. Som om inte det vore nog så drabbades man 1956 av svår frost vilket ännu en gång utraderade nästan alla vinodlingar i regionen.

Vad äter man i Cahors

I Cahors äter man gärna gås, anka, kyckling och lamm tillsammans med lokalt odlade grönsaker. Rätterna smaksätts ofta med t.ex. vitlök, valnötsolja, tryffel, svamp och kastanjer. Det är alltså typiskt lantlig matkultur och det är inte svårt att förstå att tanninerna i vinet passar bra till fet gås och anka samt lamm och andra rustika smakrika maträtter.

Château Pineraie Malbec -en tuffing från Cahors

 

Länkar

 

Exit mobile version