Det här skulle egentligen kunna kallas ”öppen club sandwich med dragonmajonnäs” och är min tolkning av den klassiska club sandwichen. Jag har ätit otaliga club sandwichar under mina år på resande fot. De står ofta på barmenyn på hotellen runt om i vårt avlånga land. En club sandwich eller en räkmacka och en öl att ta med upp på rummet blev ofta min kvällsmat efter en dag med kundbesök. När man har träffat kunder hela dagen kan det vara ganska skönt att dra sig tillbaka till hotellrummet med en kvällsmacka och en bärs, sparka av sig skorna och slå på teven för lite välförtjänt ensamhet. Då passar det bra med en club sandwich med kyckling, bacon och dragonmajonnäs.
En klassiker på barmenyn
Som jag sade är club sandwich en vanligt förkommande rätt i de svenska hotellens barmenyer. Du hittar den från Malmö till Kiruna och den sällskapas ofta med räkmacka och olika varianter på hamburgare. Barmenyn är,till skillnad från restaurangmenyn, ganska kort med enkla rätter anpassade för just baren eller loungen. Oftast består club sandwichen av två eller flera skivor bröd varvat med stekt/grillad kyckling, sallad tomat, bacon och currymajonnäs. I de flesta fall hålls kreationen ihop med grillspett och serveras ibland med något tillbehör som t.ex. pommes frites. I mitt recept på club sandwich med kyckling, bacon och dragonmajonnäs har jag rationaliserat bort grillspetten och istället låtit ingredienserna täcka det undre brödet på smörrebrödsmanér.
Club sandwich med kyckling, bacon och dragonmajonnäs.
Ingredienser
- 150 gram skivad grillad kycklingfilé (eller stekt)
- 50 gram stekt bacon
- 2 skivor rostat surdegsbröd
- 4 msk dragonmajonnäs
- 0,5 st skivat tomat
- 0,5 st avokado (i klyftor)
- skivad silverlök (eller rödlök)
- några salladsblad
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Rosta brödskivorna och stek baconet.
- Lägg en rostad brödskiva på en tallrik. Bred på 1-2 matskedar dragonmajonnäs.
- Varva kyckling, avokado, tomat, bacon, sallad, ett par klickar dragonmajonnäs och lite skivad lök.
- Toppa med resten av dragonmajonnäsen och servera med den andra brödskivan bredvid på tallriken.
Anteckning
Dragonmajonnäs
Ingredienser
- 3 dl majonnäs (se separat recept)
- 2 msk finhackad färsk dragon
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Blanda majonnäs och finhackad dragon.
- Smaka av med nymalen svartpeppar.