Site icon

Duca d’Aragona -Ett riktigt bra grillvin

Duca d'Aragona

Duca d'Aragona

Duca d’Aragona kommer från Salentohalvön som är den sydligaste delen av den italienska klacken i landskapet Apulien. Här har man riktigt varma somrar men eftersom det är en halvö med svalkande hav på tre sidor så går det att odla högklassiga vindruvor.

Producenten – Azienda Vitivinicola Francesco Candido

Candido grundades 1929 av Francesco Candido i staden San Donaci nära Lecce i Apulien. Idag drivs företaget av den tredje generationen Candido, Allesandro och Giacomo. Vinerna odlas på 140ha egna odlingar och på ytterligare 180ha av omgivande vinbönder. Candidos druvor kommer från de centrala delarna av Salentohalvön där det råder ett medelhavsklimat med ständig vind, svala nätter och liten nederbörd. Havet på tre sidor gör att det heta klimatet jämnas ut och mildras något. Druvorna pressas och vinet jäses i Guagnano för vidare transport till San Donaci 11 km bort, där även huvudkontoret ligger, för blandning och lagring.

Vinet

Vinet är gjort på 80% Negroamaro, som är den stora rödvinsdruvan här jämte Primitivo, och 20% Montepulciano som odlas utmed en stor del av adriatkusten. Druvblandningen gör att vinet får den typiska mörka tonen av Salento uppfriskad med körsbärskaraktären hos Montepulciano. Vinet har lagrats i tolv månader på franska ekfat innan buteljeringen och passar perfekt till grillade kötträtter och till vilt.

Vinfakta – Duca d’Aragona

Länkar

Exit mobile version