Fleurie Les Hauts du Py 2015 -Beaujolais i toppform

Fleurie Les Hauts du Py

Bourgogne består i huvudsak av tre separata delar. Côtes d’Or där druvorna Pinot noir och Chardonnay dominerar, Chablis där Chardonnay är regerar ensam och Beaujolais som försörjer världen med härliga viner på den blå druvan Gamay. Här görs det riktigt bra viner viner från distrikt som t.ex. Fleurie, Morgon, Brouilly och Juliénas. På 1970-80 talet så dracks det en hel del Beaujolais i Sverige men de här vinerna har hamnat i skuggan av russinviner från Italien och fruktbomber från Sydafrika. Jag tror att det är dags för en renässans. I Beaujolais gör man många viner som är lätta att dricka. De är bäriga, fruktiga och med en elegant klassisk ton som gör att de borde passa hur bra som helst för de svenska vinkonsumenterna.

Det finns i skrivande stund 64 olika Beaujolais att välja på i Systembolagets sortiment. Då har jag inte räknat med Beaujolais Nouveau som är gjort på årets skörd och som varje år börjar säljas den tredje torsdagen i november. Det är mest att betrakta som en gimmick och som ett sätt att snabbt få sålt sina viner. Beaujolais Nouveau är oftast drickbara men kanske inte så mycket mera. Om man sparar dem till påsk så brukar de däremot ha blivit betydligt trevligare att umgås med. Det är skillnad på Beaujolais och Beaujolais.

Fleurie Les Hauts du Py 2015 visar upp en röd, lätt blåtonad färg i glaset. Doften är elegant med toner av björnbär, örtkryddor, fatlagring och en liten animalisk touch. Smaken är balanserad, medelfyllig och torr med en fin avslutning. Drick det gärna till örtkryddad lammstek, grillat/stekt nötkött eller fågel. Beaujolais kan gärna hålla ett par grader lägre temperatur är kraftigare röda viner och jag tycker att 16 grader är en bra serveringstemperatur. Det är smart att servera vinet lite svalare än det skall drickas eftersom det, i normal rumstemperatur, snabbt ökar i temperatur i glaset efter att du har hällt upp det.

Vinfakta

Länkar

 

 

 

 

Exit mobile version