Släng inte potatisskalen. Fritera dem istället och servera med en smakrik västerbottensmajo. Tycker du att det låter konstigt att äta potatisskal. Tänk om! Det blir supergoda krispiga salta potatisskalschips som du kan använda som snacks och drinktilltugg. Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott.
Intet nytt under solen
Vi har blivit vana vid friterad potatis i många olika skepnader. Mycket beroende på snabbmatskedjorna och snacksproducenterna. Pommes frites, strips, chips och crisps är några av epiteten som används. Oftast görs de av skalad potatis och fler än en produktutvecklare eller kock har säkert lidit av allt potatisskal som bara slängs. Jag kan för min inre syn se hur en sparsam kökschef tar en näve potatisskal och friterar dem för att försöka minimera svinnet.
Friterade skal på engelska
Många friterade rätter och snacks kommer västerifrån och har därför engelska benämningar. ”Fried Potato Peels” är benämningen på tunna vanliga potatisskal som friterats. Med lite mera potatis under skalet heter de ”Fried Potato Skins” eller ”Fried Potato Shells”. ”Fried Potatos Skin Cups” är urgröpta potatisskal som gratinerats. Oftast med ost och ibland med någon fyllning.
Västerbottensmajo
Ta en vanlig hemslagen majonnäs och rör ner finriven Västerbottensost. Då blir det en västerbottensmajo eller västerbottensmajonnäs. Det är lika gott som det är enkelt.
Friterade potatisskal
Ingredienser
- 300 gram potatisskal
- frityrolja
- salt
Instruktioner
- Skölj potatisskalen och låt dem rinna av ordentligt.
- Värm oljan till ca 170-180 °C i en frityrgryta och lägg i potatisskalen. Fritera i 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. (Tänkt på att ha ett lock tillhands om oljan skulle ta eld)
- Lägg potatisskalen på hushållspapper och salta efter tycke och smak.