Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott

Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott
Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott

Släng inte potatisskalen. Fritera dem istället och servera med en smakrik västerbottensmajo. Tycker du att det låter konstigt att äta potatisskal. Tänk om! Det blir supergoda krispiga salta potatisskalschips som du kan använda som snacks och drinktilltugg. Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott.

Intet nytt under solen

Vi har blivit vana vid friterad potatis i många olika skepnader. Mycket beroende på snabbmatskedjorna och snacksproducenterna. Pommes frites, strips, chips och crisps är några av epiteten som används. Oftast görs de av skalad potatis och fler än en produktutvecklare eller kock har säkert lidit av allt potatisskal som bara slängs. Jag kan för min inre syn se hur en sparsam kökschef tar en näve potatisskal och friterar dem för att försöka minimera svinnet.

Friterade skal på engelska

Många friterade rätter och snacks kommer västerifrån och har därför engelska benämningar. ”Fried Potato Peels” är benämningen på tunna vanliga potatisskal som friterats. Med lite mera potatis under skalet heter de ”Fried Potato Skins” eller ”Fried Potato Shells”. ”Fried Potatos Skin Cups” är urgröpta potatisskal som gratinerats. Oftast med ost och ibland med någon fyllning.

Västerbottensmajo

Ta en vanlig hemslagen majonnäs och rör ner finriven Västerbottensost. Då blir det en västerbottensmajo eller västerbottensmajonnäs. Det är lika gott som det är enkelt.

Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott
Skriv ut receptet

Friterade potatisskal

Måltid: Drinktilltugg, Snacks
Kök: Svenskt
Sökord: Potatis, Potatisskal
Portioner: 4 drinktilltugg
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 300 gram potatisskal
  • frityrolja
  • salt

Gör så här

  • Skölj potatisskalen och låt dem rinna av ordentligt.
  • Värm oljan till ca 170-180 °C i en frityrgryta och lägg i potatisskalen. Fritera i 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. (Tänkt på att ha ett lock tillhands om oljan skulle ta eld)
    Potatisskal i frityrgrytan
  • Lägg potatisskalen på hushållspapper och salta efter tycke och smak.
    Friterade potatisskal rinner av

Övrigt

Oljans temperatur sjunker när du lägger i potatisskalen varför det kan vara klokt fritera i ett par omgångar.

Västerbottensmajonnäs

Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott
Skriv ut receptet

Västerbottensmajonnäs

Måltid: Dipsås, Drinktilltugg, Sås
Kök: Svenskt
Sökord: Chilimajonnäs, Västerbottensost
Portioner: 4 pers dipsås
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 dl majonnäs (helst din egen hemslagna)
  • 1,5 dl finriven Västerbottensost

Gör så här

  • Rör ihop majonnäsen och osten.

Övrigt

Servera som dipsås i en skål.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*