Från Korea kommer den här supergoda, fräscha, matiga mackan med ägg, kål och skinka som är ett vanligt inslag i de koreanska gatumenyerna. Gilgeori Toast -street food på koreanska. De flesta matkulturer har snabbmat som säljs av gatuförsäljare till människor på språng. Redan de gamla grekerna köpte ”streetfood” i form av stekt fisk så det är ingen ny företeelse. Att det oftast är billigare att äta från ett gatukök än på en restaurang bidrar säkert till framgången för streetfood.
Streetfood -inte så dumt
Gilgeori, 길거리 토스트, är koreanska och betyder helt enkelt ”street toast”. Den är lättlagad, matig och lätt att äta. Perfekt streetfood alltså. Streetfood eller våra svenska benämningar gatumat och snabbmat är ofta lätt nedvärderande och till viss del missvisande uttryck. Maten som serveras som streetfood är i många fall inte ett dugg sämre än den som serveras på traditionella restauranger. Råvaror och tillagning är ofta identiska så vad gör en Croque Monsieur på krogen bättre än en Gilgeori Toast på gatan?
Är streetfood onyttigt?
Precis som när det gäller all mat så går det att laga den mer eller mindre nyttig. Traditionellt sett så har andelen friterad mat varit hög när det gäller svensk streetfood. Det har naturligtvis bidragit till att streetfood från gatukök och korvkiosker ansetts vara onyttig. Å andra sidan så kanske inte restaurangmaten alltid är så nyttig den heller. Det används mycket smör och grädde i krogköken. Så huruvida det är nyttigare med krogmat än streetfood är kanske inte alltid så lätt att avgöra. Det inte bara ingredienserna som avgör hur nyttig maten är. Mängden spelar också stor roll…
-Han hade lådan på magen…
Vår svenska korvgubbe med lådan på magen försvann 1972 av ”hygieniska skäl” och ersattes av korvkiosker i snart sagt varje gathörn. Numera kallas de gatukök eller gaturestauranger och har ofta bytt korven mot hamburgare. Förutom korv och hamburgare så säljs det numera bland annat falafel, kebab, pizza och sushi i gatuköken. Sedan några år har ”foodtrucks” blivit en vanlig syn på våra gator och torg. De finns i alla inriktningar och serverar allt från hamburgare, souvlaki och thailändsk wok till lappländsk suovas. De parkeras på strategiska platser för att där servera direkt från bilen.
Koreansk Gilgeori Toast
Ingredienser
- 4 skivor formbröd
- 2 dl spetskål finstrimlad
- 1 liten morot riven
- 1 salladslök tunt skivad
- 2 ägg
- 4 skivor Västerbottensost (eller annan smakrik ost)
- 2 skivor kokt skinka
- 2 msk majonnäs
- ketchup
- salt och nymalen svartpeppar
- smör till stekning
Instruktioner
- Stek brödskivorna i smör tills de är gyllenbruna.
- Vispa äggen i en bunke. Blanda i hälften av spetskålen, morot och salladslök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Stek blandningen i två formbrödsstora "omeletter" ett par minuter. Vänd dem, lägg på ostskivorna och stek ett par minuter till.
- Lägg upp "omeletterna" på varsin stekt brödskiva och lägg på en skinkskiva på varje. Bred på majonnäs, lägg på resten av spetskålen, ringla ketchup över och lägg på de andra brödskivorna.
- Servera gärna med en ljus öl.
Anteckning
- Suovas Kebap -Fast food i Abisko >>
- Souvlaki Wraps -Grekisk street food. >>
- Hälta hälta -streetfood från Skaraborg >>
- Torbjörns Croque Monsieur -Hur enkelt som helst >>