Suovas Kebap -Fast food i Abisko

Suovas Kebap -Fast food i Abisko
Suovas Kebap -Fast food i Abisko

Aurora Food Trailer står parkerad utanför Godisfabriken Supermarket i Abisko. Det verkar vara strålande affärer för Camilo som står i trailern. När jag kom dit var det kö och han hade fullt upp med att laga till alla beställningar. Camilo kommer från spanska Ibiza och har jobbat i foodtrailern i fyra månader. Han verkade stortrivas och hade ett soligt leende som han använde flitigt. Suovas Kebap -Fast food i Abisko

Aurora Food Trailer -Camilo från Ibiza
Aurora Food Trailer -Camilo från Ibiza

Food Truck -Snabbmat på nytt sätt

Ofta ses snabbmat som en andra klassens måltid som man tar till när man inte hinner med något annat. Det är långt ifrån hela sanningen. På senare år har det blivit trendigt att äta mat från food trucks med allehanda olika inriktningar. Köket i foodtrucken kan t.ex. vara asiatiskt, amerikanskt, turkiskt, sushi eller svenskt. Det är inte fullt så enkelt som att våra gamla svenska korvkiosker har fått en ansiktslyftning. Nej här är det fråga om att sälja bra mat från moderna rullande kök. Det finns till och med containrar som är en hel minirestaurang med kök och sittplatser.

Aurora Food Trailer
Aurora Food Trailer

Suovas Kebap -Suovas i pitabröd

Suovas betyder ”rökt” på nordsamiska och är saltat, lättrökt renkött som är skuret i tunna skivor. Det serveras ofta med potatismos och lingonsylt och betraktas ibland som Lapplands landskapsrätt. Jag valde att prova Suovas Kebap vilket helt enkelt är stekt suovas med sallad och sås i pitabröd. Det var kanongott och satt som en smäck efter en vandring i nationalparken. Det blev faktiskt ett besök hos Camilo på Aurora Food Trailer även nästa dag. Jag kommer längre fram att ge mig på att laga denna lappländska delikatess och återkommer med rapport om det.

Suovas eller souvas?

Stavningen varierar när man söker på Google men efter smärre efterforskningar i bl.a. SAOL har jag kommit fram till att rätt stavning är”suovas”

Aurora Food Trailer -Meny
Aurora Food Trailer -Meny

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*