Site icon

Kycklingbullar med bulgursallad -lättlagat och fräscht

Kycklingbullar med bulgursallad -lättlagat och fräscht

Kycklingbullar med bulgursallad -lättlagat och fräscht

Kycklingen tar över stafetten. Under långa tider har köttbullarna varit det fundament som den svenska husmanskosten vilat på. Numera kan man skymta en förändring. Jag vill på intet sätt påstå att de svenska köttbullarna, gjorda på blandfärs, har tappat greppet men nog har konkurrensen ökat.

Husmanskost på glid

Husmanskost är inte längre vad det har varit och väl är väl det. Svensk husmanskost har sin grund i bondekulturen där gårdens egna råvaror styrde recepten och kroppsarbetet kaloriintaget. Nu för tiden, i vår urbaniserade tillvaro, behöver vi inte längre 5000 kilokalorier per dag.

För Sverige i tiden

I det här sammanhanget innebär det kända valspråket att vi anpassar vår kosthållning till våra behov och dagens mattrender. Nöt-, och griskött är inte längre lika självklart på tallriken. Kyckling, fisk och vegetariskt protein blir allt vanligare. Det är helt i linje med dagens syn på både miljö och hälsa.

Kycklingbullar med bulgursallad

Det här recepten på kycklingbullar med bulgursallad, är både lättlagat och fräscht. Jag hittade det i Hemköps webshop och tyckte att det såg lovande ut. Låt eget tycke och smak avgöra hur heta du vill ha kycklingbullarna och krydda dem därefter. Det är smart att koka bulgur på låg värme i god tid och låta den svalna innan du blandar salladen.

Kycklingbullar med bulgursallad -lättlagat och fräscht
Skriv ut

Kycklingbullar med bulgursallad

Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Keyword Bulgur, Kycklingfärs
Portioner 4
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

Kycklingbullar

  • 600 gram kycklingfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk chilipulver (efter tycke och smak)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja (att steka i)
  • 1 msk smör (att steka i)

Bulgursallad

  • 4 dl kokt bulgur (avsvalnad)
  • 8 gröna sparrisar
  • 4 små morötter
  • 8-10 rädisor (tunt skivade)
  • salt och nymalen svartpeppar

YOUGHURTDRESSING

  • 2 dl turkisk youghurt
  • 1 msk finklippt gräslök
  • salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla.
  • Blanda färs, salt och peppar. Rör ner ströbröd, ägg, senap och kryddor. Blanda till en fast smet och rulla till små bullar.
  • Stek kycklingbullarna gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna på medelhög värme.
  • Koka sparris och morötter i ca två minuter i lättsaltat vatten. Spola i kallt vatten för att avbryta kokningen och behålla lite stuns i dem.
  • Dela sparrisen och morötterna. Blanda med rädisor, bulgur och en aning olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda yoghurt och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Anteckning

Servera kycklingbullarna med bulgursalladen och såsen. Drick gärna ett smakrikt vitt eller ett fruktigt rött vin till.

 

 

Exit mobile version