Site icon

Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise -lättlagat & lyxigt

Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise -lättlagat & lyxigt

Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise -lättlagat & lyxigt

Kycklingsteak eller klubbfilé som den också kallas är den kanske bästa styckningsdetaljen på kycklingen om du frågar mig. Det är en urbenad kycklingklubba, ofta med skinn. På sommaren grillar jag den ofta men så här års lagar jag den på spisen i köket. Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise -lättlagat & lyxigt

Lättlagad och praktisk

Kycklingsteak brukar ligga på ca 225 gram per styck vilket är i överkant för en portion. Jag brukar därför dela den i tre bitar vilket är praktiskt både vid stekningen och vid serveringen. Två bitar brukar vara lagom per portion och vill någon ha mera är det ju bara att ta en bit till.

Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise -lättlagat & lyxigt
Skriv ut

Kycklingsteak med champinjoner och bearnaise

Måltid Fågel, Huvudrätt
Kök Svenskt
Keyword Bearnaise, Champinjoner, Klubbfilé, Kycklingsteak
Portioner 4
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

Kycklingsteak

  • 3 st kycklingsteak/klubbfilé (delade i tre bitar/st)
  • 200 gram champinjoner (grovt klyftade)
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • shrirachasås

Instruktioner

  • Värm upp en stekpanna med olivolja i, krydda kycklingen med svartpeppar och salt. Lägg dem i stekpannan med skinnsidan nedåt.
  • Pensla kycklingen med srirachasås en gång på varje sida under stekningen.
  • Lägg undan den färdigstekta kycklingen på ett fat och täck med folie.
  • Stek champinjonerna i olivolja samma panna. Smaka av med salt.
  • Servera kyckling och champinjoner med klyftpotatis och bearnaisesås.
Skriv ut

Bearnaisesås

Måltid Sås
Kök Frankrike
Keyword Äggula, Dragon, Schalottenlök, Vitvinsvinäger
Portioner 4
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 300 gram smör
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 hackad schalottenlök
  • 2 msk torkad dragon (eller 3 msk färsk hackad)
  • 4 msk hackad persilja
  • salt och nymalen vitpeppar

Instruktioner

  • Koka ihop vitvinsvinäger, schalottenlök, vitpeppar, och dragon. reducera något och sila bort lök, vitpeppar och dragon. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Smält smöret på låg värme i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Vispa ihop vinägeravkoket, (ca 2 msk), och äggulorna i en kastrull. Värm försiktigt.
  • Häll i smöret i en tunn stråle under ständig vispning. Fortsätt röra i såsen under tiden som den tjocknar när temperaturen stiger, -Ej över ca 60 grader.
  • Smaka av med salt.
  • Vänd i persiljan och servera omedelbart. (Den håller sig en liten stund om du håller den ljummen och rör i den emellanåt).
Skriv ut

Klyftpotatis

Måltid tillbehör
Kök Franskt
Keyword Potatis
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • fast potatis (ca 200 gram/portion)
  • flingsalt
  • olivolja

Instruktioner

  • Sätt på ugnen 225 grader.
  • Skala eller tvätta potatisen. Klyfta dem och lägg dem i en bunke.
  • Häll över lite olivolja och flingsalt samt blanda.
  • Häll upp dem i en långpanna med ugnspapper i botten och sätt in dem i ugnen 25-30 minuter.
  • “Rala runt”, (rör runt/vänd),  några gånger under rostningen.
Exit mobile version