Det är alltid klokt att laga lite för mycket mat eftersom man då får ”rester” över till goda smörrebröd. Smörrebröd är som vi alla vet, en dansk företeelse men jag föreslår att vi importerar den och gör de danska smörrebröden till svenska matiga mackor och låtsas att vi kom på det själva. Ungefär som många till svenska översatta musikhits på sextiotalet. -Skämt åsido. Danskarna kom på det först och de har ett stort försprång. Lyxigt smörrebröd med stekt röding och gräddstuvad potatis -matig macka.
Lyxigt smörrebröd med stekt röding och gräddstuvad potatis
Portioner 1
Ingredienser
- 1 bit kall stekt röding -ta bort skinnet
- 1 dl kall gräddstuvad potatis
- 1 skiva kavring
- 1 blad romansallad eller hjärtsallad
- 1 msk majonnäs
Instruktioner
- Bred majonnäs på en kavringskiva och lägg på salladsbladen
- Bred ut gräddstuvad potatis och lägg på rödingen
Anteckning
Servera med en kall god öl eller ett glas gott vitt vin.
Gräddstuvad potatis
Portioner 2
Ingredienser
- 400 gram mjölig potatis
- 1 tsk fransk senap
- 1 dl creme fraiche
- 0,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl gräslök hackad
- 0,5 dl dill hackad
- salt och nymalen vitpeppar
- ev. löjrom eller regnbågsrom att toppa med
Instruktioner
Löjromspotatis
- Skala och koka potatisen.
- Rör ihop creme fraiche, vispgrädde och senap och i en kastrull och låt det koka upp.
- Alldeles innan serveringen: Blanda i gräslök, dill, potatis som du har delat i bitar.
- Toppa eventuellt med löjrom eller regnbågsrom.