Stekt röding med löjromspotatis -akta dig vad gott

I torsdags stod fiskbilen som vanligt på torget. Fiskhandlaren såg lite ensam ut eftersom det inte fanns några kunder just för ögonblicket. Det passade mig utmärkt nu i coronatider. Ingen kö och en fiskbil för mig själv. På väg från parkeringen till fiskbilen började jag fundera på vad jag kunde tänkas vara intresserad av. Strömming kanske? Det löste sig själv. Strömmingen var slut och när jag frågade vad han föreslog så började han pusha för skrei och sjötunga. Två bra förslag men så fastnade min blick på en låda med fina rödingfiléer. Den visade sig komma från odlingar på Island och såg väldigt fin ut. Svårt att motså alltså men varför skulle man det. Motstå dem alltså. Det var bara att slå till. Inte helt gratis men inte heller dyrare än en bra köttbit. Det verkar som om jag har, förlåt uttrycket, kommit in i ett stim med fiskrätter. Det har blivit en hel del fisk de senaste veckorna. Nu återstod uppgiften att hitta ett tilltalande recept på röding. Stekt skulle den bli. Det var det enda jag hade bestämt mig för. Sedan var det bara att googla och resonera med min inre kock. Vända och vrida på recepten och till slut föll mitt val på ett recept från mittkok.se. Stekt röding med löjromspotatis -akta dig vad gott.

Skriv ut receptet

Stekt röding med löjromspotatis

Måltid: Fisk, Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: löjrom, Röding
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Stekt röding

  • 600 gram rödingfilé med skinn
  • smör till stekning
  • salt och nymalen vitpeppar

Löjromspotatis

  • 800 gram mjölig potatis
  • 120 gram löjrom
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl gräslök hackad
  • 1 dl dill hackad
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

Löjromspotatis

  • Skala och koka potatisen.
  • Rör ihop creme fraiche, vispgrädde och senap och i en kastrull och låt det koka upp.
  • Alldeles innan serveringen: Blanda i gräslök, dill, potatis som du har delat i bitar och hälften av löjrommen.

Stekt röding

  • Dela fisken i lagom portionsbitar. Känn över filén och ta bort eventuella ben.
  • Salta och peppra rödingen på köttsidan
  • Hetta upp en stekpanna och lägg i en ordenlig klick smör. Vänta med att lägga i filébitarna tills smöret har tystnat. Lägg dem med skinnsidan ner och stek på låg värme i 7-8 minuter. (beroende på hur tjocka filéerna är)
  • Vänd filéerna och ge dem 1-2 minuter på köttsidan.
  • Lägg upp på tallrikar och klicka resten av löjrommen på potatisen.

Övrigt

Rödingen är en fin och dyr fisk så den förtjänar ett riktigt bra vin. Välj gärna en Chardonnay med lite lagom fatkaraktär. 
Mitt vintips: Kendall Jackson Vintner's Reserve Chardonnay. Den är dyr precis som rödingen men de passar perfekt tillsammans.

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*