Site icon

Richard Juhlin Blanc de Blancs -bubbel från Limoux

Richard Juhlin Blanc de Blancs -bubbel från Limoux

Richard Juhlin Blanc de Blancs -bubbel från Limoux

Till slut räcker inte ens alla viner i champagne till. Champagneoraklet Richard Juhlin har tillsammans med vinimportören Domaine Wines lanserat ett mousserande vin från sydfranska Limoux. Gissningsvis beror det inte på att vinerna i Champagne har tagit slut utan snarare på att det är dags att försöka nå de konsumenter som inte vill betala 300-400 kr för en flaska vin. Klokt tycker jag. Även om Richard Juhlins champagner under namnet ”Guldkula” är alldeles utmärkta viner så lär ett vin för 129 kr nå en bredare publik och kunna sälja i större volymer. Richard Juhlin Blanc de Blancs -bubbel från Limoux.

Blanc de Blancs

Begreppet blanc de blancs, ”vitt från vita” innebär att vinet är gjort enbart på gröna druvsorter. I det här fallet är det druvsorten Chardonnay, precis som när man gör blanc de blancs i Champagne. När ett vitt vin är gjort på enbart blå druvsorter kallas det blanc de noirs, ”vitt från svarta”.

Limoux -ett gammalt vinområde

Vindistriktet Limoux är beläget runt staden med samma namn i sydfranska Languedoc. Att det här ett område med gamla anor märks på bl.a. den närbelägna staden Carcassone som uppfördes av romarna och vars äldre del är helt muromgärdad. Redan 1531 lär man här ha gjort Frankrikes första mousserande vin. Blanquette de Limoux. Det är till minst 90% gjort på druvsorten Mauzac. Limoux ligger i Occitanien som är ett kulturgeografiskt område i södra Frankrike som sträcker sig in i både Spanien och Italien. Idag är Occitanien även en administrativ region i Frankrike. ”Blanquette” är occitanska och bryter ungefär ”den lilla vita”.

Richard Juhlin Blanc de Blancs -bubbel från Limoux

 

Länkar

 

Exit mobile version