Svägerskans kantarellsoppa -perfekt en kulen lördag i januari

Svägerskans kantarellsoppa

I helgen blev jag bjuden på svägerskans kantarellsoppa. Det var en perfekt förrätt en småkall och mulen lördag i januari. Förrätten följdes av en riktigt god helstekt oxfilé med krossad potatis som jag återkommer till om någon dag. Kantarellerna som plockades vid Jämnesjön i höstas gav en härlig doft och smak till svägerskans kantarellsoppa.

Svägerskans kantarellsoppa med surdegskrutonger

Ingredienser (4 pers)

Citronkrutonger och bröd till soppan

Gör så här

  1. Dela svampen i mindre bitar.
  2. Skala och riv vitlöksklyftorna.
  3. Fräs vitlöken i en msk olivolja i en kastrull.
  4. Tillsätt kantarellerna och fräs ihop en stund.
  5. Slå på madeiravinet, buljong, grädde och créme fraiche. Låt koka ihop på svag värme i 10 min.
  6. Mixa soppan så att den blir slät.
  7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Pensla brödet med olivoljan och rosta det i ugnen på 200 grader tills det har fått fin färg.
  9. Strö lite flingsalt över brödet.
  10. Skär ett par av brödskivorna till krutonger.
  11. Häll upp soppan i skålar och toppa med krutongerna.

 

 

Grundreceptet är hämtat från Systembolagets numera nedlagda receptservice men är modifierat på flera punkter.

 

 

Exit mobile version