Svägerskans kantarellsoppa -perfekt en kulen lördag i januari

Svägerskans kantarellsoppa
Svägerskans kantarellsoppa

I helgen blev jag bjuden på svägerskans kantarellsoppa. Det var en perfekt förrätt en småkall och mulen lördag i januari. Förrätten följdes av en riktigt god helstekt oxfilé med krossad potatis som jag återkommer till om någon dag. Kantarellerna som plockades vid Jämnesjön i höstas gav en härlig doft och smak till svägerskans kantarellsoppa.

Svägerskans kantarellsoppa med surdegskrutonger

Ingredienser (4 pers)

  • ca 200 g frysta förvällda kantareller.
  • 4 vitlöksklyftor.
  • 4 msk Madeira fine.
  • 4 dl hönsbuljong (1 tärning + 4dl vatten).
  • 2 dl vispgrädde.
  • 1/2 dl crème fraiche.
  • Salt och nymalen svartpeppar till avsmakning.

Citronkrutonger och bröd till soppan

  • 4 skivor surdegsbröd till krutonger.
  • 2 msk olivolja med citron
  • 1 tsk flingsalt.
  • 8 små skivor gott surdegsbröd att servera med soppan.

Gör så här

  1. Dela svampen i mindre bitar.
  2. Skala och riv vitlöksklyftorna.
  3. Fräs vitlöken i en msk olivolja i en kastrull.
  4. Tillsätt kantarellerna och fräs ihop en stund.
  5. Slå på madeiravinet, buljong, grädde och créme fraiche. Låt koka ihop på svag värme i 10 min.
  6. Mixa soppan så att den blir slät.
  7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Pensla brödet med olivoljan och rosta det i ugnen på 200 grader tills det har fått fin färg.
  9. Strö lite flingsalt över brödet.
  10. Skär ett par av brödskivorna till krutonger.
  11. Häll upp soppan i skålar och toppa med krutongerna.
  • Servera soppan i skålar med det rostade brödet bredvid.

 

 

Grundreceptet är hämtat från Systembolagets numera nedlagda receptservice men är modifierat på flera punkter.

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*