Croque Monsieur har de flesta förmodligen ätit någon gång. Den förekommer i många olika varianter och alla har det gemensamt att det är en varm macka med skinka, ost och senap. Jag brukar doppa den i vispat ägg och steka i stekpanna. Croque Monsieur serverades, vad man vet, för första gången i Paris för drygt hundra år sedan, och har sedan dess varit vanlig på caféer och barer över hela världen. Det är en lättlagad och god kvällsmat som de flesta brukar tycka om. Om den serveras med stekt ägg så kallas den Croque Madame.
Torbjörns Croque Monsieur
Ingredienser 4 pers
- 8 skivor bröd (Gärna ett gott surdegsbröd)
- 100 gram kokt, eller lätt rökt, skinka i skivor
- 200 gram Smakrik riven ost. (Du kan gärna blanda flera ostar)
- Fransk senap
- 2-3 Ägg
- Smör att steka i
Gör så här
- Vispa äggen i en vid skål eller en djup tallrik.
- Bred lite fransk senap på alla brödskivorna,
- Lägg riven ost, ett par skinkskivor, och mera riven ost mellan två brödskivor.
- Vänd mackorna i det vispade ägget utan att de blir för blöta.
- Stek i stekpanna på medelvärme till de har fått fin färg och osten börjar smälta.
Servera omedelbart. Gärna tillsammans med en god sallad. Ett glas rött vin eller en ljus öl är gott till.