En god aioli passar perfekt till skaldjuren eller till bouillabaissen. Oavsett om du äter räkor, havskräftor eller hummer så passar en god aioli lika bra. Att den också är en ständig följeslagare till en mustig bouillabaisse kan knappast ha gått någon förbi. Aîoli -vitlöksmajonnäs med medelhavssmak.
Mångsidigt tillbehör
Aioli är en emulsionssås, en vitlöksmajonnäs, med ursprung i de norra medelhavsländerna. Den serveras ofta till skaldjur, fisk, soppor och grytor men är även jättegott till grillat kött och fågel.
Lagom vitlökssmak är bäst…
Ibland blir man serverad aioli där vitlökssmaken har tagit överhanden. Aiolin skall vara god och ha ”lagom” vitlökssmak. Den skall inte svida på läpparna och göra att allt annat smakar vitlök. Då har det blivit för mycket vitlök. Det finns en risk att vitlökssmaken ökar när aiolin får stå. Det beror på att den pressade vitlöken dras ur efterhand som aiolin står och drar. Detta kan undvikas genom att istället använda lätt krossade vitlöksklyftor som får dra i majonnäsen och som sedan tas bort när de har gett lagom smak.
Aîoli -vitlöksmajonnäs med medelhavssmak
Aîoli -vitlöksmajonnäs
Ingredienser
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Vispa ihop äggulor, med vitlöken, vitvinsvinägern och senapen.
- Tillsätt oljan, lite i taget, under ständig vispning.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Anteckning
Mera majonnäs