Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt

Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt
Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt

Majonnäs är otroligt användbart i köket. Den som har börjat att slå sin egen majonnäs sitter fast för evigt. Det är få, om någon, som efter att ha slagit sin egen majo, kan återgå till köpemajonnäs. Din egen hemslagna majonnäs är överlägsen de flesta köpemajonnäser och det är inga konstiga tillsatser i den. Den är väldigt lätt att göra och håller sig en vecka i kylskåpet. Jag använder min majonnäs till hamburgare, räkmackor, smörrebröd, gubbröra och mycket mera. Ofta gör jag den på solrosolja men ibland väljer jag rapsolja från västgötaslätten som gör att majonnäsen blir vackert gul och smakar gudomligt. Rapsmajonnäs har en tydlig rapston och lite mustigare smak än majonnäs gjord på mera neutral olja såsom t.ex. solrosolja. Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt

En bra grund för såser

Rapsmajonnäs är en bra grund i olika såser. Du blandar enkelt ihop remouladsås eller aioli med din rapsmajonnäs som bas. Dessutom kan du, om du vill, smaksätta majonnäsen på massor av olika sätt för olika ändamål. Chili, örtkryddor, tryffel, ost och pepparrot är några exempel på smaksättningar.

Vem slog den första majonnäsen?

Det finns flera teorier om majonnäsens ursprung majonnäsens ursprung. Och två av dem är att hertigen av Mayenne blandade den första vid slaget vid Arques 1589 och den andra gör gällande att en hertig av Richelieu vid erövringen av Mallorca 1756 kom med idén. Jag tror att båda dessa teorier faller på orimigheten att de två hertigarna själva skulle ha lagat sin mat.

Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt

Rapsmajonnäs från Västgötaslätten -lätt som en plätt
Skriv ut receptet

Rapsmajonnäs

Måltid: Dressing, Sås
Kök: Franskt, Svenskt
Sökord: dressing, majo, majonnäs, Rapsmajonnäs
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 msk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Skilj av äggulorna och lägg dem i en bunke.
  • Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
  • Vispa i rapsoljan lite i taget.

Övrigt

Ställ majonnäsen i kylen tills du skall ha den.

 

Mera majonnäs

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*