Dags att bryta jultaffeln. Det blev annandagspasta – Spaghetti Carbonara igår. Det är riktigt gott att äta något som inte smakar sill eller korv som omväxling. Inte så att det är något fel på vare sig sill eller korv, men det har blivit lite mycket av den varan de senaste dagarna.
Pasta alla Carbonara
Pasta alla Carbonara betyder pasta på kolarhustruns vis och syftar till den kolliknande svartpepparn som mals över maträtten. Enligt wikipedia är spaghetti carbonara är en maträtt som blev populär bland de amerikanska soldaterna som stationerades i Italien under andra världskriget. Rätten följde sedan med soldaterna hem och fick därmed stor spridning. Caffè americano sägs ha samma bakgrund eftersom amerikanerna tyckte att italienarnas kaffe var för starkt och därför spädde ut det med varmt vatten.
Torbjörns pasta carbonara
ingredienser (3 port)
- 250 gram Pasta. (t.ex. tagliolini eller spagetthi)
- 150 gram Bacon
- 75 gram Riven parmesanost
- 3 st Medelstora ägg
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Sätt på pastakastrullen med saltat vatten.
- Strimla och stek baconet. (Stek inte för hårt).
- Knäck äggen i en bunke och blanda med osten.
- Koka pastan och sila av vattnet.
- Blanda pastan med ägg/ost-blandningen.
- Lägg upp i djupa tallrikar och ge varje portion några drag med svartpepparkvarnen
Servera omedelbart. Gärna med ett glas gott italiensk rödvin till.