Söndagskvällen är som gjord för några bruschette och ett glas A-Mano Primitivo, (eller två).
Bruschetta – Gör så här
Dela körsbärstomater i lagom bitar, strimla några blad färsk basilika, häll på en god olivoja och krydda med salt och svartpeppar. Låt hela härligheten stå i en bunke och dra så länge du står ut med att vänta. Jag rostar några skivor gott bröd och gnider den ena sidan med vitlök. Inte för mycket. Lägg brödskivorna på ett fat och fördela tomatröran. Enkelt och supergott.
A-Mano Primitivo
Den här gången föll vinvalet på A-Mano Primitivo från Apulien i södra Italien. Vinet är gjort av en ursprungligen kalifornisk vinmakare, Mark Shannon, som har ägnat de senaste tjugo åren åt att tillsammans med sin fru Elvezia producerar härliga viner i Apulien. Alla deras viner är gjorda på traktens egna traditionella druvor. De håller till i den lilla staden Noci, ca fem mil sydväst om Bari.
Vinet som är av årgång 2015 är fruktigt och lite kryddigt. Eftersom det har vuxit i centrala Apulien så har det en annan ton än primitivoviner från Salentohalvön längre söderut som gärna får en lite jordig, bränd ton.
Vinfakta
- A-Mano Primitivo på Systembolaget
- Artnr: 2308
- Pris: 115 kr
- Producenten A-Mano