Site icon

Fredagspasta pesto -Gott och lättlagat fredagsmys

Fredagspasta pesto

Fredagspasta pesto

Veckans fredagsmys bestod av lättlagad fredagspasta pesto med bruschetta till förrätt. Som ni kanske har förstått så föredrar jag lättlagad, men icke desto mindre, god mat på fredagskvällarna. Den här kvällen tog det mindre än en halvtimma att fixa alltihop. Det första jag gör är att ta fram alla råvaror jag behöver, samt att hälla upp ett glas vin som jag kan smutta på under tiden jag lagar maten. När det gäller pasta så brukar jag alltid börja med att sätta på en stor kastrull med saltat vatten som får värmas upp under tiden som jag ordnar med resten. I det här fallet innebar det att rosta brödet till bruschettan i stekpannan med några droppar olivolja och lite flingsalt. Den här gången köpte jag ett färskt gott surdegsbröd på vete med en frasig mörk skorpa. Det var perfekt både till bruschettan och till pastan.

Fredagspasta pesto

Ingredienser (4 port)

Gör så här

  1. Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan på spisen så att den är på gång när du behöver den.
  2. Kör basilikabladen med nötterna, vitlöken och oljan i en mixer. (det funkar även med en stavmixer eller en mortel)
  3. Blanda i den rivna parmesanosten.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Koka pastan.
  6. Sila av pastan och lägg tillbaka den i kastrullen och blanda den med peston.

Bruschetta med tomat och basilika

Ingredienser (4 port)

Gör så här

  1. Dela tomaterna i små bitar.
  2. Strimla basilikabladen.
  3. Blanda tomat och basilika i en skål tillsammans med olivoljan.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Skär brödet och del i lagom stora skivor. (3 per person).
  6. Rosta dem i stekpanna tillsamman med några droppar olivolja och lite flingsalt.
  7. Gnid de rostade brödskivorna med en vitlöksklyfta på ena sidan, och lägg dem på ett fat med vitlökssidan uppåt.
  8. Fördela tomat/basilika-röran på brödskivorna.

 

 

Exit mobile version