Veckans fredagsmys bestod av lättlagad fredagspasta pesto med bruschetta till förrätt. Som ni kanske har förstått så föredrar jag lättlagad, men icke desto mindre, god mat på fredagskvällarna. Den här kvällen tog det mindre än en halvtimma att fixa alltihop. Det första jag gör är att ta fram alla råvaror jag behöver, samt att hälla upp ett glas vin som jag kan smutta på under tiden jag lagar maten. När det gäller pasta så brukar jag alltid börja med att sätta på en stor kastrull med saltat vatten som får värmas upp under tiden som jag ordnar med resten. I det här fallet innebar det att rosta brödet till bruschettan i stekpannan med några droppar olivolja och lite flingsalt. Den här gången köpte jag ett färskt gott surdegsbröd på vete med en frasig mörk skorpa. Det var perfekt både till bruschettan och till pastan.
Fredagspasta pesto
Ingredienser (4 port)
- 300g färsk pasta (Spaghetti, tagliatelle eller liknande)
- 2 krukor färsk basilika
- 1 vitlöksklyfta
- 40g pinjenötter
- 100g riven parmesanost
- 50g naturella cashewnötter
- 2 dl olivolja
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan på spisen så att den är på gång när du behöver den.
- Kör basilikabladen med nötterna, vitlöken och oljan i en mixer. (det funkar även med en stavmixer eller en mortel)
- Blanda i den rivna parmesanosten.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Koka pastan.
- Sila av pastan och lägg tillbaka den i kastrullen och blanda den med peston.
- Servera omedelbart tillsammans med ett gott färskt bröd och ett gott vin. Jag tycker att ett medelfylligt rött eller ett smakrikt vitt passar bra till.
Bruschetta med tomat och basilika
Ingredienser (4 port)
- Ett gott färskt surdegsbröd av vete.
- 200g körsbärstomater. (eller stora tomater som du filéar innan du hackar dem).
- 0,5 kruka färsk basilika.
- 1 vitlöksklyfta.
- 0,5 dl olivolja.
- Salt och nymalen svartpeppar.
Gör så här
- Dela tomaterna i små bitar.
- Strimla basilikabladen.
- Blanda tomat och basilika i en skål tillsammans med olivoljan.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Skär brödet och del i lagom stora skivor. (3 per person).
- Rosta dem i stekpanna tillsamman med några droppar olivolja och lite flingsalt.
- Gnid de rostade brödskivorna med en vitlöksklyfta på ena sidan, och lägg dem på ett fat med vitlökssidan uppåt.
- Fördela tomat/basilika-röran på brödskivorna.
- Välj själv om du vill ha vitt eller rött vin till. Italienarna dricker ofta vitt vin till antipastin.