Röding är en fisk som trivs på grillen. Den är förhållandevis tålig och lätt att laga. Eftersom rödingfiléer i normalstorlek inte är särskilt tjocka får man lov att trycka på lite med värmen på grillen så att den hinner få lite färg innan den är klar. Grillad röding med zucchini och sparrissallad är enkelt och supergott.
Grillhalster
Äntligen fick jag tillfälle att prova mitt nya grillhalster. Med ett halster är det lättare att vända fisken under grillningen utan att riskera att den fastnar i grillgallret. En nackdel är att den kommer lite längre från brännarna på en gasolgrill vilket gör att det blir lite svårare att få en fin grillyta. Tydligen är detta något som grilltillverkarna har uppmärksammat eftersom det numera finns grillar med en speciell brännare, ”sear station”, som ger hög värme där det är lättare att få en fin grillyta och snygga ränder på biffarna.
Grillad röding med olivolja salt och svartpeppar
Ingredienser
- 300 gram rödingfilé med skinn
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Pensla rödingen och krydda den med salt och nymalen svartpeppar.
- Grilla den på hög värme. Först på skinnsidan och vänd sedan. Var försiktigt så att den inte blir torr.
Grillad zucchini och sparrissallad
Ingredienser
- 150 gram färsk grön sparris
- 200 gram zucchini
- 1 rödlök
- 0,5 dl hackad persilja
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Dela grönsakerna. Sparris i 3-4 cm bitar, zucchini i grova, kvartade slantar och rödlöken i grova klyftor.
- Lägg de delade grönsakerna en bunke, häll över lite olivolja och blanda. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
- Grilla grönsakerna i en grillkorg eller en stekpanna.
- Blanda den färdiga sallad med sojavinägretten och persiljan,
Sojavinägrett
Ingredienser
- 0,5 finhackad schalottenlök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk japansk soja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 0,5 msk dijonsenap
- 0,5 krm nymalen svartpeppar
- 0,5 krm salt
Instruktioner
- Blanda ingredienserna i en shaker eller burk med lock och skaka till den tjocknar.