Site icon

Löjromsprovning 2018 i Spikens fiskehamn

Löjromsprovning 2018 i Spikens fiskehamn

Löjromsprovning 2018 i Spikens fiskehamn

Vänerlöjrom snart en skyddad ursprungsbeteckning ”SUB” inom EU?

Vänerlöjrom ekonomisk förening bildades 2014 med syfte att säkerställa produktionsmetoder och kvalitet. Föreningen består av 17 yrkesfiskare från södra Vänern och har Sveriges största insjöfiskehamn, Spiken, som säte.

Löjromsprovning 2018 i Spikens fiskehamn

Vänerlöjrom är ett samarbete mellan yrkesfiskarna och Hushållningssällskapet i Skaraborg. De arrangerar varje år en provning med en inbjuden panel som bedömer årets Vänerlöjrom. Deltagarna i provningapanelen får en bricka med numrerade anonyma prover från de deltagande yrkesfiskarna. Varje prov bedöms utifrån kriterierna utseende, konsistens, sälta samt smak och doft. Bedömningarna sammanställs sedan av Hushållningssällskapet som tillsammans med yrkesfiskarna använder resultatet i sitt arbete med att kvalitetssäkra yrkesfiskarnas arbete och beredning av vänerlöjrommen.

Löjromsprovning 2018 i Spiken -12 prover

Petter -både fiskare och krögare

Provningen äger rum på Restaurang Sjöboden i Spiken som ägs och drivs av Petter Nordgren. Petter som är född och uppvuxen i Spiken har stor erfarenhet ”löjromsfiske” och var själv yrkesfiskare, både tillsammans med sin far och i egen båt, under några år på 1970-talet. Petter berättar att under hans tid som fiskare så var det tillåtet att fiska med trål vilket sedan förbjöds 2005, för att minska risken för utfiskning. Vänerfiskarnas kollegor i Kalix har fortfarande möjligheten att tråla siklöja. En intressant detalj som Petter berättar är att när han och pappa Stig fiskade i närheten av Mellerud i västra Vänern, så hade den siklöjan betydligt större romsäckar än den i hemmavattnen vid Spiken vid samma tidpunkt. Orsaken till detta är att siklöjan där leker tidigare och därför har rom som har hunnit växa mera. Storleken på romkornen varierar mellan är 0,8-2,0 mm beroende på när, under fiskeperioden 17 oktober – 17 december, fisket sker.

Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning inom EU – SUB

Efter flera års förberedelser och utredningar lämnade Livsmedelsverket i april i år in en ansökan om registrering av skyddad ursprungsbeteckning-SUB till EU-Kommissionen. Det finns idag sex ursprungsmärkta produkter med i Sverige. Skyddad ursprungsbeteckning-SUB har Kalix löjrom, brödet Upplandskubb, Hånnlamb (fårkött från Gotländska gutefår). Dessutom har Sveciaost, Skånsk spettekaka och Bruna bönor från Öland skyddad geografisk beteckning-SGB.

 

 

Exit mobile version