Årets provning av Vänerlöjrom -från 17 olika fiskare

Löjromsprovning 2017
Löjromsprovning 2017

Det har fiskats siklöja för rommens skull i Vänern sedan slutet av 1960-talet. Enligt vad som berättas var det ”Artur från Kalix” som talade om för fiskarna i Spiken att de skulle ta vara på löjrommen. Det är den som är värd pengar sade Artur. Fram tills dess hade siklöjan använts både som matfisk och som agnfisk. Men nu tog alltså fisket efter Vänerns röda guld sin början.

Vänerlöjrom är en ekonomisk förening som består av 17 vänerfiskare som alla hantverksmässigt bereder löjrom. Vänerlöjrom startdes 2014 som en utvecklingsprojekt i samarbete med Hushållningssällskapet i Skaraborg. Syftet är att kvalitetssäkra löjrommen och att sälja den under ett gemensamt varumärke. Nästa steg är att skydda ursprungsbeteckningen Vänerlöjrom och ansökan lämnades in till Livsmedelsverket i april i år.

Årets provning ägde rum på Restaurang Sjöboden i Spiken längst ut på Kållandsö i södra Vänern. Sabina Hualpa Blomgren och Johanna Ekekrantz från Hushållningssällskapet hade dukat upp en bricka med tretton prover på till var och en i provningspanelen. Att det var tretton och inte sjutton som är antalet fiskare i föreningen Vänerlöjrom berodde på att några av fiskarna bereder löjrommen tillsammans. Provningspanelen bestod av Petter Nordgren som är ägare till Restaurang Sjöboden och som tidigare själv fiskade siklöja i många år tillsammans med sin far. Claes Wernersson, en välkänd mat och dryckesprofil, som driver Qvänum Mat & Malt -Bryggeri och destilleri. Katrin Ljungblom, krögare på Restaurang Hvita Hjorten på Läckö, Sven-Erik Larsson på Lokalproducerat i Väst. Ny i panelen för i år var jag, Torbjörn Palmberg, som är sommelier och till vardags jobbar som vinagent.

Årlig löjromsprovning och utvärdering

Provningen som hölls för fjärde året gick till som så att deltagarna i provningspanelen satt vid varsitt bord med en bricka med tretton numrerade prover. Det är viktigt att man inte talar med varandra under provningen för att undvika oönskad påverkan. Proverna bedöms utifrån kriterierna utseende, konsistens, sälta samt smak & doft. En bra löjrom skall ha en gnistrande, klar och frisk orange färg. Det skall inte finnas något skräp, fiskfjäll eller trasiga romkorn. Den skall hålla för skedtestet som innebär att den skall ligga kvar på en upp och nervänd sked samt behålla formen vid uppläggning. Romkornen skall vara hela och poppa tydligt mot gommen. Till sist skall den ha en frisk och fräsch smak med lagom sälta. Vänerlöjrom är en helt naturlig produkt som består enbart av löjrom och salt. Det är en grannlaga uppgift att smaka och bedöma tretton olika prover. Utfallet av provningen används i arbetet med att säkerställa att alla fiskarna bereder en produkt som alltid  lever upp till de gemensamma kvalitetskraven. Varje burk är fullt spårbar tillbaka till respektive fiskare. Kunderna skall kunna lita på att få en fullgod produkt när den säljs som Vänerlöjrom.

Siklöjan är en liten laxfisk

Siklöjan lever i våra sjöar och i bräckvattnet längst upp i Bottenviken. Den blir sällan över 3o cm lång och i bestånden i Vänern betydligt mindre än så. Den är landskapsfisk i Norrbotten där man har en lång tradition att fiska den. I Vänern kallas den lokalt för ”Sil” och fiskas nuförtiden endast med nät med 16,5 mm maskor för att endast fånga de större fiskarna. Fram till 2004 var det tillåtet att fiska med trål men detta förbjöds på grund av att bestånden minskade eftersom man då även fiskade de små fiskarna. Fisket efter siklöja får bara bedrivas av licensierade fiskare under tiden 17 oktober till 17 december. I år har vattentemperaturen i Vänern var ett par grader för hög i början av fisket vilket har inneburit mindre fångster. Detta kan komma att driva upp priserna på årets Vänerlöjrom. Intressant att veta är att löjrommen i början av fiskeperioden är finkornigare än i slutet vilket helt enkelt beror på tillväxt under tiden. En honlöja innehåller 3-5 g rom.

Vänerlöjrom -Ett vinnande koncept

Föreningen Vänerlöjrom och Hushållningssällskapet har utan tvekan hittat ett vinnande koncept. Vi som konsumenter får tillgång till en unik och högklassig hantverksmässigt producerad löjrom. men inte nog med det. ”På köpet” får vi ett levande insjöfiske i Vänern där småskalighet kan ge lokala fiskare och deras familjer möjlighet att leva och bo.

Löjrom kan njutas på många olika sätt. Det vanligaste är nog att få den serverad med finhackad rödlök och creme fraîche eller smetana. Andra smakfulla användningsområden är att servera den tillsammans med råraka, eller som topping på en skagentoast. På senare tid har jag även ätit tarte flambée med löjrom och creme fraîche som tilltugg till Champagne. Det är lika gott som det låter. Vad man väljer att dricka till löjrommen är som vanligt en fråga om tycke och smak. Drick det du tycker om så smakar löjrommen bäst. Personligen tycker jag dock att ett torrt, mousserande vitt vin är fantastiskt gott till löjrom. Bubblorna i vinet passar så bra ihop med löjrommens knastrande i munnen. Väl värt att notera är att en klassisk förrätt med löjrom är mycket lättlagad, och därmed perfekt när du skall ha gäster hemma.

-Visst känns höstmörkret lite ljusare när Vänerns röda guld får förgylla tillvaron.

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*