Restaurang Sjöboden – Gastronomi i Spiken

Spikens fiskehamn

I spikens fiskehamn vid Vänern, Sveriges största insjöfiskeläge, ligger Restaurang Sjöboden som drivs av makarna Petter och Susanne Nordgren. Spiken var fram till 1980-talet ett litet fiskeläge med sjöbodar och enskilda bryggor. Lidköpings kommun beslutade att bygga ut hamnen. Det blev startskottet till Spikens fiskehamn och grunden till att den ser ut som den gör idag. En levande hamn med fiskare, rökerier, restauranger och butiker. Under sommarveckorna kommer många besökare till Spiken både landvägen och sjövägen. Hit kommer även många utländska besökare som får uppleva sommarsverige i en härlig miljö. Närheten till Läckö Slott och Naturum-Victoriahuset bidrar naturligtvis till att besökarna hittar hit. När turisterna är borta och höststormarna sveper in är det, i mitten av oktober, dags för löjromsfisket. Eller rättare sagt fisket efter siklöja, som lokalt kallas ”sil”, för att få tag i den åtråvärda rommen som sedan några år säljs under varumärket Vänerlöjrom.

Fiskare och biolog

Restaurang Sjöbodens resa började egentligen med att Petters far, Stig Nordgren som jobbade som tapetserare i Lidköping men drömde om att bli fiskare, flyttade till Spiken tillsammans med sin fru. Stig blev fiskare i Spiken och blev den förste som startade ett rökeri i hamnen. Här rökte han, med benäget bistånd av familjen, främst sik, men även lax, gädda och lake. Löjromsfisket tog sin början under det tidiga 1960-talet och växte med tiden i betydelse för fisket i Spiken. Petter hjälpe pappa med fisket och vid 16 års ålder köpte han sin första egna båt och började fiska på egen hand. Han var fiskare på heltid under något år efter gymnasiet och lumpen. Med tiden blev Petter mer och mer intresserad av natur och biologi. Det resulterade i att han 1983 började läsa biologi vid Uppsala Universitet.

Startade Café

När Petter på somrarna var hemma i Spiken så tyckte han att den nyrenoverade hamnen saknade någonstans för besökarna att fika och äta. Han tog tag i saken och startade 1985 ett café i Spikens äldsta hus som tidigare varit en islada, där is till fisket förvarades. Petter drog på sig blåstället och byggde om isladan till ett café där det serverades fika, smörgåsar och glass. Restaurang Sjöboden hade sett dagens ljus. Året därpå utökades utbudet med mera mat, sallader och rökt sik mm. 1988 bygges den gamla isladan ut och fick ett nytt kök. I början 1990-talet styrde Petter om verksamheten till att bli mera restauranginriktad och 1995 drev han förutom café och glassbar även en restaurang med lunch och kvällsöppet med à la carte och 20 anställda på sommaren. Fullt ös alltså. Med tiden tyckte Petter att verksamheten blev för splittrad. Vid millenieskiftet skalade han därför ner verksamheten och höjde kvaliteten genom att koncentrera sig på endast restaurangverksamheten.

Västsvensk mersmak

På vintrarna var det dock fortfarande löjromsfiske med pappa som gällde. 2001 blev Sjöboden certifierad av Västsvensk Mersmak. Det var en satsning av Västsvenska turistrådet för att utveckla samarbetet mellan lokala restauranger och producenter. Det började vid den här tiden bli mera aktuellt med närproducerade livsmedel, vilket i Spiken var helt naturligt på grund av närheten till vänerfisket och dess råvaror. Den senaste ombyggnationen av Restaurang Sjöboden gjordes 2005. Petter tog 2008 över restaurangen på Hotell Edward i Lidköping. Den fick namnet Pirum Restaurang & Vinbar, och drevs parallellt med Sjöboden, av Petter och Susanne till och med 2016.

Restaurang Sjöboden – Gastronomi i Spiken

Petters satsning på att Sjöboden skall vara en kvalitetsrestaurang har fallit väl ut och de senaste tio åren har den omnämnts i White Guide som en av Sveriges 200 bästa restauranger. På Sjöboden kan du äta mat som är tydligt inspirerad av vänerfisket och de lokala råvarorna. Du kan dessutom välja på ca 50 utvalda viner som alla säljs glasvis. Sjöbodens sommarverksamhet kompletteras numera av vinprovningskvällar, bröllop och inför julen naturligtvis julbord. Sommarsäsongen är avslutad och så här års är det ganska lugnt i Spiken. Det blir lite mera fart om någon månad då löjromsfisket startar. Löjrommens dag firas söndagen den 12 november och sammanfaller med Fars Dag. Då är det full fart i Spiken med öppna butiker och hantverksbodar. Du kan även få se hur fiskarna bereder löjrommen. Passa på att boka in en löjromsmiddag på hos Petter och Susanne på Sjöboden.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*