Baka pizza på pizzasten är kanske inget nytt för dig men för mig är det premiär. Jag har sett pizzastenar i alla former i butikernas hyllor men det har helt enkelt aldrig blivit av att jag köpt någon. Det blev det inte nu heller utan saken är den att jag fick en pizzasten i julklapp och nu var det dags att prova den. Min kompis Sven har använt pizzasten i många år både till pizza och till brödbak. Han har till och med hunnit slita ut en pizzasten så den sprack. Utlåtandena från Sven, som jämfört med mig bör betraktas som expert i ämnet, är odelat av positiv natur och bara det att han köpte en ny så snart den gamla sprack talar sitt tydliga språk. Nu blir det pizza bakad på pizzasten -för första gången.
Prodotto dall’italia
Min nya pizzasten är som reklamtexten lyder ”-inte bara gjort i Italien. Den är gjord av Italien”. Uthuggen ur vulkanen Etnas stelnade lavaflöde på Sicilien har den alltså hittat vägen till min ugn och skall nu få bekänna färg. Förväntningarna är uppskruvade som inför ett fotbollsderby i Neapel. För att inte missa någon detalj i förberedelserna läser jag, vilket är mycket ovanligt, bruksanvisningen på paketet. Jag skurar den enligt instruktionerna med salt och oljar in den med olivolja för att förbereda den för det kommande eldprovet.
Pizza bakad på pizzasten -för första gången
Dags att prova pizzastenen. Enligt instruktionerna så kommer den att hålla bättre om man låter den värmas upp och kylas ned långsamt. Det är alltså bäst att låta den ligga i ugnen medan den värms upp och även när den svalnar av efter pizzabaket.
Mycket lyckat första försök
Jag är mycket nöjd med mitt premiärpizzabak på lavastenen och jag kommer absolut att fortsätta med det. Pizzan blir fint gräddad även underifrån och får en fin botten. Jag tror att risken för att pizzan blir för fuktig, på grund av för mycket sås eller champinjoner, minskar på grund av undervärmen från lavastenen.
Pizza på pizzasten
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°C med pizzastenen i.
- Kavla ut degen så att den passar pizzastenen.
- Stryk på tomatsås. (inte för mycket).
- Fördela salami, champinjoner, paprika och rödlök på pizzorna.
- Riv över osten
- Grädda på pizzastenen i 6-10 minuter beroende på din ugn.
Anteckning
Pizzadeg
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl durumvetemjöl
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 50 gram färsk jäst
- vetemjöl till utbakning
Instruktioner
- Värm vattnet till 37°C i en bunke, smula i jästen, tillsätt salt och olivolja.
- Rör till jästen har löst sig.
- Rör i mjölet och knåda med händerna tills degen är smidig. Låt den sedan vila under en handduk i 5 minuter.
- Knåda degen på ett bakbord i ca 10 minuter.
- Dela degen i fyra bullar som du knådar ihop och låter jäsa på en lätt mjölad handduk i minst 30 minuter. Täck med en aningen fuktad handduk.
Anteckning
Torbjörns pizzasås/tomatsås grundrecept
Ingredienser
- 2 burk krossade tomater
- 1 burk körsbärstomater i tomatjuice
- 1 gul lök (finhackad)
- 4 vitlöksklyftor (finhackad)
- 2 msk tomatpuré
- 1 kruka färsk basilika (strimlade blad)
- 1,5-2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- olivolja att fräsa löken i
Instruktioner
- Fräs lök, vitlök och tomatpuré i olivolja en stund så att löken blir mjuk. Dra över några varv med svartpepparkvarnen.
- Häll på tomaterna.
- Tillsätt salt och basilika.
- Låt småputtra så länge du hinner men minst 15-20 minuter.
Anteckning