Små smakbitar som är avsedda att placeras på gafflar som hängs över glaskanten är en riktigt god och snygg förrätt eller som tilltugg till drinken. Idén är ett marknadsföringskoncept som Vin & Sprit tog fram för att stimulera och modernisera försäljningen av akvavit. Tanken var att dricka mindre mängd av flera sorter tillsammans med anpassade smakbitar. Akvavit och andra snapsar har ju länge varit något som vi dricker till sillen vid de stora helgerna och vid kräftskivorna. Smakbitar till snapsen -Snapas.
Mina tre snapas
Jag har komponerat tre olika smakbitar som passar bra till olika sorters snaps. En miniskagen med en aning citron passar bra till OP Petronella som har smak av bland annat äpple. Min laxrulle på kallrökt lax och färskost har en lite fet krämig smak och sitter som en smäck till Qvänum porsbrännvin som doftar som en sjökant på sommaren. Till sist en fyllig cheddarost som fick sällskapa med italiensk salami och saltgurka till Bäska droppar som verkligen får upp smaklökarna på tå.
Tre Snapas
Ingredienser
Skagentoast -OP Petronella
- 1 skiva vitt formbröd
- 4 st stora räkor
- 0,5 dl majonnäs
- 1 msk hackad dill
- nymalen svartpeppar
- 4 cl OP Petronella
Laxrulle -Qvänum porsbrännvin
- 1 skiva mjukt tunnbröd
- 50 gram färskost
- 2 skivor kallrökt lax
- salladsblad eller gräslök
- 4 cl Qvänum porsbrännvin
Cheddar i gott sällskap -Bäska droppar
- 4 st cheddarost i tärningar
- 2 skivor salami delade i halvor
- 4 slantar inlagd saltgruka skurna i tjocka slantar
- 4 cl Bäska droppar
Instruktioner
Skagentoast
- Rosta formbrödet och skär bort kanterna och dela det i 4st kvadrater 2-3 cm sida
- Blanda majonnäs, dill och räkor. Smaka av med nymalen svartpeppar.
- Lägg en räka på varje brödbit och spetsa dem på snapasgafflarna.
Laxrulle
- Bred färskost på en sida av tunnbrödet.
- Lägg ut laxskivorna och sallad eller gräslök.
- Rulla ihop ganska hårt. och skär 3st 2-3 cm breda rullar
- Spetsa en rulle på varje snapasgaffel.
Cheddar med sällskap
- Spetsa ingredienserna på snapasgafflarna. Gurka längst in på gaffeln, ihopvikt salamiskiva i mitten och cheddar längst ut.
Snapas
- Häll 1 cl snaps av varje sort i 3 glas. (3 glas/person -1 av varje)
- Placera gafflarna med smakbitarna på glasen och servera.
Anteckning