Sommartider är salladstider. När det är varmt och soligt vill vi gärna äta lättare maträtter. Lätta och lättlagade är en bra sammanfattning. De flesta av oss är nog inte så sugna på bruna bönor med fläsk, eller rotmos och fläsklägg till lunch en varm sommardag. Istället äter jag, och säker många med mig, lätta fräscha rätter med mycket grönsaker och frukt. Svala matiga sallader i alla möjliga och ibland omöjliga kombinationer. Dagens recept, sommarsallad med grillad kyckling, lagade jag igår kväll och den avnjöts på balkongen tillsammans med ett glas Tavel rosé.
Flexibelt recept
Det här receptet är flexibelt och lämnar därför utrymme för vad du själv har i kylskåpet eller trädgårdslandet och inte minst din personliga smak. Jag använde vattenmelon men det går säkert bra med någon annan melon eller varför inte jordgubbar. Jag funderade länge på, och provsmakade, vilken ost jag skulle använda. Grönmögelost hade säkert funkat bra. Fetaost likaså. Till slut bestämde jag mig för en bit krämig och smakrik ”Kaltbach” från Schweiz. Att morötterna är så löjligt små beror på att de har såtts alldeles för tätt och inte gallrats i pallkragen. Men goda var de.
Tiderna förändras
När jag var barn fick vi ofta en lätt lunch och åt middag lite senare när det var sommar och varmt. Lunch förresten. Vi sade aldrig lunch. Hos oss åt vi frukost, middag mitt på dagen och kvällsmat på kvällen. Ordet lunch fanns inte min vokabulär förrän i vuxen ålder. Hos oss kunde ”Sommarlunchen” på sextiotalet bestå av skivade bananer i kall mjölk, ibland med Vårgårdaris eller kokt skivad skinka med mimosasallad. Jag säger som Bob Dylan; The Times They Are a-Changin’.
Sommarsallad med grillad kyckling
Ingredienser
- 300-400 gram kycklingfilé -delade om de är tjocka
- 2 st avokado -i lagom bitar
- 100 gram ost -av valfri sort, i tärningar
- 200-300 gram vattenmelon -i tärningar
- 1 rödlök -tunt skivad
- sallad -av valfri sort
- 4 skivor rostat bröd -delade diagonalt
- 0,5 citron
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Grilla kycklingen. Krydda med salt, peppar och pensla med grillglazen ett par gånger. Låt dem vila på ett fat medan du gör resten av salladen. Täck med folie om du vill den varm i salladen. Det passar lika bra med kall kyckling.
- Blanda sallad, rödlök, avokado, ost och vattenmelon i en bunke.
- Ringla över olja och krama ur citronen samt bland hela härligheten.
- Skiva upp kycklingen i lagom tjocka skivor.
- Lägg upp salladen på tallrikar eller på ett stort serveringsfat och toppa med kycklingen.
- Servera med ett par halvor rostad bröd och ett gott rosévin.
Anteckning
Torbjörns grillglaze
Ingredienser
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk flytande honung
Instruktioner
- Blanda ingredienserna.
- Pensla på kryddat kött under grillning.