Stekt gnocchi är ganska likt små stekta potatisar. Det är inte så konstigt eftersom gnocchidegen innehåller både mjöl och en hel del potatis. Det vanligaste är ändå att italiensk gnocchi äts kokt. Ungefär som palt här hemma, fast med andra tillbehör. Pitepalt och kroppkakor är välkända svenska varianter på gnocchi. Även pitepalt äts ofta stekt. Jag provade det själv en gång för många år sedan på restaurang Sjöbodan nere vid älven i Piteå. Små bitar av kokt pitepalt som stekts gyllenbruna och som serverades med stekt fläsk och lingon. Stekt pitepalt är, bortsett från såsen, inte olikt stekt gnocchi de patate med salsa brava.
Nästan som stekta potäter…
Stekt gnocchi är enkelt och gott och funkar lika bra som stekt potatis till många rätter. prova själv till några goda korvar eller till en pytt i panna.
Stekt Gnocchi de Patate och Salsa Brava
Ingredienser
Stekt gnocchi
- 500 gram 1 påse färsk gnocchi di patate
- olivolja till stekning
- 2 msk hacka färsk persilja
Salsa brava
- 1 burk passerade tomater
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 finhackad chilifrukt "spansk peppar"
- 1 dl finhackad mandel
- 4 hackade sardellfiléer
- olivolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
Salsa brava
- Fräs vitlök, sardeller och chili i olivolja på medelhög värme. (utan att det får färg).
- Tillsätt mandel och passerade tomater.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Låt puttra i 20 minuter.
Stekt gnocchi
- Stek gnocchin i olivolja tills den får färg och blir lite frasig.
- Smaka av med salt.
- Strö över hackad persilja.
Anteckning
Stekt Gnocchi de Patate med Salsa Brava
Länkar
- En klassisk Negroni -med två supergoda tilltugg >>
- Inspirationen till såsen har jag hämtat från tasteline.se och Pluras recept på Patatas Bravas.