En smarrig räkmacka är inget ovanligt hemma hos oss. Fiskbilen står på torget på torsdagar, så torsdag eller fredag är ofta räkdagar. Självklart äter vi färska kokta räkor som de är med gott bröd och aioli. men en rejäl räkmacka sitter aldrig fel. Den här gången blev det de-luxe-modellen med färska räkor som jag skalar själv, på ett gott lättrostat surdegsbröd. Torbjörns räkmacka de luxe -med handpillade räkor.
Rejäl eller halv räkmacka?
För att räknas till de rejäla räkmackorna så måste det i min värld vara minst 150-200 gram skalade räkor. Det blir en räkmacka som är en hel måltid. Självklart går det att göra en räkmacka med en mindre mängd räkor men den klassas då som halv. Den halva är precis lika god som den rejäla men mindre alltså. Räkmackan på bilden har drygt 200 gram räkor.
Hur mycket räkor skall jag köpa?
En tumregel är att 1 kg oskalade räkor ger ungefär 400 gram skalade. Utfallet blir ca 40% med andra ord. Detta förutsatt att det inte inte är någon rom på räkorna.
Hemslagen majonnäs
Slå din majonnäs själv. Det är gjort på fem minuter och smakar vanebildande mycket bättre är köpemajonnäser.
Torbjörns räkmacka de luxe -med handpillade räkor
Ingredienser (2 pers)
- 2 skivor gott surdegsbröd
- 1 kg färska oskalade räkor
- 1 dl hemlagad majonnäs (Torbjörns majo)
- 6 st färska gröna sparrisar
- 2 medelstora ägg
- blandsallad (gärna med lite krispig sallad)
- 2 citronklyftor
- Ev. dill till garnering
Gör så här
- Skala räkorna.
- Koka äggen (hårdkokta).
- Koka sparrisen varsamt.
- Rosta brödskivorna lite lätt i en stekpanna.
- Slå majonnäsen.
- Lägg upp brödskivorna på varsin tallrik.
- Bred ca 1,5 msk majonnäs på varje brödskiva.
- Lägg på en liten näve sallad.
- Lägg ett skivat ägg på kanten av varje brödskiva.
- Lägg på räkorna och garnera med den kokta sparrisen, citronklyfta och ev. en dillkvist.
Servera gärna med lite extra majonnäs i ett snapsglas bredvid, och ett torrt vitt vin i glaset.
- Vintips: Folklore Albariño för 99 kr…
- Majonäs: Recept på Torbjörns majo…