Majonnäs är inte bara något som man klämmer ur en tub eller skedar ur en burk. Det är så mycket mer. Särskilt om du gör den själv. För att börja i från början så är majonnäs en emulsion. Det vill säga en blandning mellan två vätskor som normalt sett inte blandar sig så lätt. I det här fallet äggula och matolja. Majonnäs har flerhundraåriga anor och det finns flera teorier om dess ursprung men Frankrike förekommer i de flesta. Majonnäs -en bra kompis i köket.
Att slå en sås
Det heter ju att man slår en sås men det är inte så våldsamt som det låter. Att slå, i det här fallet, innebär att blanda eller vispa kraftigt. Antingen för hand, som jag föredrar, eller med en mixer. Slå din egen majonnäs. Det är busenkelt och smakar bra mycket bättre än köpemajonnäser.
Majonnäs ingår i många såser
Förutom att majonnäsen är mycket användbar som den är så ingår den också som bas i många andra såser. Remouladsås, tartarsås, Rhode islandsås och aioli är bara några exempel.
Smaksatt majonnäs
Att smaksätta majonnäsen på olika sätt är ett vanligt sätt att anpassa den till sammanhanget som det skall användas i. Dillmajonnäs till fisken, örtmajonnäs till grillat, vitlöksmajonnäs, (aioli), till skaldjuren eller bouillabaissen, tryffelmajonnäs eller senapsmajonnäs till hamburgare och bookmaker sandwich. Det är egentligen bara fantasin och smaklökarna som sätter gränsen.
Majonnäs -en bra kompis i köket
Torbjörns Majonnäs -grundrecept
Ingredienser
- 2 medelstora ägg
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller annan neutral olja
- 1 krm salt
- nymalen vitpeppar
Instruktioner
- Skilj av äggulorna i en bunke.
- Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
- Vispa i oljan lite i taget under ständig vispning.
- Ställ in den i kylskåpet tills du skall ha den.
Anteckning
Olika majonnässåser
Recept med majonnäs