Härliga stora, saftiga köttbullar som hela familjen tycker om. Det är en perfekt söndagsmiddag och blir det något över så passar den bra i matlådan till jobbet på måndag. Torbjörns högrevsköttbullar i tomatsås är enkla att laga och är även perfekta att värma på dagen efter. Servera köttbullarna i tomatsås pasta så får det en omisskännlig italiensk touch, och ackompanjeras då självklart bra med ett gott italienskt rödvin.
Ingredienser – Torbjörns högrevsköttbullar i tomatsås
Tomatsås
- 1 medelstor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400g passerade tomater
- 400g krossade tomater
- 1/2 kruka basilikablad
- 1 tsk strösocker
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Olivolja
Köttbullar
- 1 kg högrevsfärs
- En riven gul lök
- 2 rivna vitlöksklyftor
- En halv kruka strimlade basilikablad
- Två ägg
- 1,5-2 dl riven Västerbottensost
- 2-3 tsk Salt
- Svartpeppar
Gör så här
Tomatsås
- Finhacka lök och vitlök
- Krydda med svartpeppar och fräs den mjuk i olivolja.
- Häll på tomaterna (skvätter lätt).
- Strimla basilikabladen och tillsätt dem tillsammans med socker och salt.
- Låt putta i trekvart.
Köttbullarna
- Blanda alla ingridienserna i en stor skål och smaka av med salt och peppar.
- Forma stora köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.
- Låt gärna köttbullarna gosa till sig 5-10 minuter i tomatsåsen innan servering.
- Servera med spagetthi, eller annan pasta, bröd och ett glas gott rött vin.