Torbjörns lammsmäcka med timjangräddsås och Lenas kungliga potatismos

Torbjörns lammsmäcka

Det här egentligen en gotländsk maträtt, men vi kan ju inte låta gotlänningarna behålla alla godsaker för sig själva. Lammsmäcka är helt enkelt pannbiff på lammfärs och som ofta innehåller mosad kokt potatis och senapsfrön. Traditionellt serveras den med Kajpsås. Kajp är en gotländsk vildlök som närmast kan liknas vid purjolök. Det finns förmodligen lika många recept på lammsmäcka som det finns gotlänningar och jag har ingen ambition att försöka tävla med dem.

I förmiddags tog jag vägen genom Hackebergsskogen till Bitterna och köpte lammfärs av Ulf på Backagården. Ulf berättade att de precis skulle åka och leverera två baggar som de har sålt eftersom det är dags för nytt blod på gården.

Baggar på väg från Backagården

Det här är min egen variant på lammsmäcka som jag har kommit fram till efter att ha provat olika recept. Jag tycker att timjan passar sällsynt bra ihop med lamm och lammfärs, så därför använder jag färsk timjan i både lammsmäckorna och i såsen. De framträdande smakerna i mitt recept är lamm, timjan och senap.

Såsen är len och har goda smaker från stekningen i stekpannan som har lockats fram med lite rödvin, färsk timjan och grädde.

Lena är fundamentalist när det gäller potatismos. För henne duger ingenting annat än potatissorten King Edward till mos. Den, potatissorten alltså, är drygt hundra år gammal och uppkallad efter den brittiske kungen Edward VII som kröntes 1902.

Detta är en maträtt som passar perfekt till söndagsmiddagen när både gamla och unga äter tillsammans.

Till maten passar det utmärkt med ett gott, gärna ganska fruktigt, rödvin som inte har för mycket smak av fatlagring. Om du hellre vill dricka något annat så passar det bra med en god öl eller kanske säsongens äppelmust. Det viktigaste är att du tycker om det du har i glaset, och det gäller oavsett om du dricker vin eller något annat.

Vintips: Côtes du Rhône La Borde...

 

Torbjörns lammsmäcka (6-8 pers)

 

Gör så här

  1. Blanda ströbrödet med drygt hälften av grädden i en separat bunke, och låt svälla i tio minuter. Späd med vatten om det behövs.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna utom grädden och blanda till en smet.
  3. Späd stegvis smeten med resten av grädden tills den har lagom konsistens. Det är lätt hänt att den blir för lös och svår att hantera i stekpannan. Du behöver i så fall inte använda all grädde.
  4. Forma till biffar i önskad storlek
  5. Stek dem i smör på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. Till minst 60 graders innertemperatur.
  6. Lägg biffarna på ett fat med folie över under tiden du gör såsen.

**********************************

Timjangräddsås

Gör så här

  1. Fräs ur stekpannan (déglacera) med rödvinet
  2. Tillsätt grädde, timjan och soja
  3. Smula i buljongtärningen
  4. Låt koka ihop

**********************************

Lenas kungliga potatismos

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten
  2. Slå av vattnet av potatisen
  3. Värm mjölken till ca 50 grader
  4. Klicka i smöret
  5. Salta och peppra lätt, krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
  6. Blanda med elvispen
  7. Tillsätt nästan all mjölk
  8. Vispa moset, späd med resten av mjölken
  9. smaka av med salt och svartpeppar

-Smaklig måltid

 

Exit mobile version