Lammbönderna på Backagården

Lammbönderna på Backagården

Där Hackebergsskogen tar slut, eller börjar om man bor i Bitterna, bor lammbönderna på Backagården. Från början var det en helt vanlig bondgård, men för snart femton år sedan fick den nya ägare i Ingrid Nordlander och Ulf Engström. Båda är bördiga från landets norra halva. Ingrid från Sundsvallstrakten, flyttade till Göteborg i tioårsåldern. Hon har arbetat med livsmedel större delen av sitt yrkesliv. Med delikatesser och ost på Domus Avenyn i Göteborg och senare som säljare på Kraft Food. Ulf är född och uppvuxen i Gällivare och flyttade till Stockholm när han var tjugo. Ursprunget märks dock inte på dialekten som är mest färgad av hans år i huvudstaden. Ulf som har varit både musiker och busschaufför utbildade sig till nätverkstekniker och fick jobb på Karolinska Sjukhuset.

Från en drängstuga i Uppland…

De båda träffades 1998 på karaokekrogen i Solna där Ulf jobbade som presentatör. De slog sina påsar ihop och flyttade så småningom in i en drängstuga på Söderbygård i uppländska Österåker där de fick plats för sina båda hästar. När gården skulle säljas blev det dags att flytta och efter moget övervägande och många upptäcktsresor så föll valet på Bitterna och Backagården. Kombinationen av Ingrids anknytning till Göteborg och Ulfs önskan att undvika kalla norrländska vintrar gjorde att det blev just Skaraborg som fångade deras intresse. 2003 gick flytten till Backagården som då var 8 ha stor. Året efter skaffar de höns av rasen Lohman som får gå helt fritt på gården utom när Ingrid och Ulf inte är hemma. Då får de vara i hönshuset för att inte bli byte för de rävar och duvhökar som finns i grannskapet.

De inleder också ett samarbete med Lasse Åberg och LRF och blir hönsfaddergård. Det innebär att den som blir hönsfadder betalar en avgift för detta och får ett diplom samt ett antal ägg som kan avhämtas efter behov. 2005 förvärvar de av kyrkan drygt 12 ha mark som tidigare har hört till gården men som styckats av. Backagården är nu totalt ca 20 ha.

Hundgöra och gårdsbutik

Ulf, som tycker om hundar, har länge velat ha en Border-Collie. Han köper valpen Zebbe. Som bekant är Border-collien en vallhund och behöver få valla för att trivas. Därför skaffade de några får som Zebbe kunde hjälpa till med och det gav mersmak. Kommande vinter slaktar de ut de första fåren och köper en ny, fotrötefri, besättning Gotlandsfår. Länsstyrelsen håller flera kurser i fåruppfödning som Ingrid och Ulf deltar i med stor entusiasm. De producerar, med assistans av hjälpsamma grannar, ekologiskt grovfoder till fåren.

Ägg, fårskinn och lammkött säljs direkt från gården. 2010 blir omfattningen för stor och de startar en liten gårdsbutik i en friggebod på lagårdsbacken. Eftersom lammskinnen är av stor ekonomisk betydelse så köps tre riksbedömda avelsbaggar in från Lindholmen gård. Det blir ett riktigt lyft för besättningen och redan vid lammningen kommande vår märks skillnaden. 2012 börjar de att sälja detaljstyckat lamm på gården och får stor hjälp med styckningen av grannen och fårbonden Lars Renström. Två år senare är deras egen godkända produktionslokal klar och de kan nu stycka hemma på gården istället för att hyra in sig hos andra.

Ett sätt att leva

Vid all djuruppfödning är det viktigt att det kommer in nytt genetiskt material och därför byts nu en av baggarna ut. Backagårdens produkter säljs nu i gårdsbutiken och på marknader runt om i Västsverige. I år har Ulf dragit ner en dag i veckan på sitt jobb som systemtekniker i Lidköping och kan istället ägna sig mera åt jobbet med djuren. Fåren är indelade i tre betäckningsgrupper för att i första hand ge de bästa förutsättningarna för fina skinn. De brukar låta baggarna komma till tackorna på fars dag och de får sedan gå tillsammans fram till nyår. Besättningen idag består av ett 90-tal avelstackor och tre baggar. Det beräknas ge 120-140 lamm till våren. Idealet är två lamm per tacka. Tre är för mycket och kan bli besvärligt med eventuell bortstötning. De unga tackorna som skall lamma för första gången får ofta bara ett lamm.

Hönor och hundar

Hönorna har också sin givna plats på Backagården och är för närvarande ca 100 till antalet. Hundarna har också blivit fler. Zebbe som är 14 år och halvdöv får hjälp av de energiska ungdomarna Always Buzy och Royal Chap. På senare tid har REKO-ringar blivit ett populärt sätt att köpa bra och närproducerad mat. REKO- ringar är grupper på Facebook där medlemmarna beställer sina produkter för leverans på en given dag och plats.

Backagårdens får går ute hela året utom under betäckningsperioden. De slaktas på Skara Lammslakteri som är experter på att slakta lamm och att ta vara på skinnen. Styckning, packning och förädling sker på plats på Backagården. Produktionen består förutom ägg, fårskinn och lammkött numera även av rökt lammkött, lammkorv och sylt.

Det är mycket jobb under långa dagar som ligger bakom och det är som Ulf säger när lönsamhet och timpeng kommer på tal; ”Det går inte räkna timmar -Det är ett sätt att leva”.

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*