En räkmacka med hemslagen majo sitter bra alla dagar i veckan. Min räkmacka är busenkel att göra och du kanske har alla ingredienserna i kylskåpet utan att veta om det. Den här räkmackan är gjord på Hönökaka, påssallad, räkor i lake och hemslagen majo. När det gäller majonnäsen så är det den som är hemligheten, inte räkorna som man skulle kunna tro. Räkor i lake är såpass bra så det finns ingen anledning att vänta med räkmackan tills fiskbilen kommer på torsdag. -Så har vi det på landet…
Majonnäsen gör räkmackan
Att slå sin egen majo är vare sig svårt eller tar lång tid. Om du riktigt drar ut på det kanske du kommer upp i fem minuter men knappast mer. Slå på två äggulor och ca 3dl olja så har du majonnäs för i alla fall sex räkmackor. Om du bara skall göra en eller två mackor är du i så fall lyckligt lottad och får majonnäs över som du kan ha i kylen för att förgylla tillvaron med vid ett senare tillfälle. Den står sig någon vecka i kylskåp.
Räkmacka med hemslagen majo
Ingredienser
- 140 gram räkor (en halv burk = 120-150 gram)
- 1 ägg kokt
- 1 skiva bröd (tex Hönökaka)
- 0,5 dl majonnäs
- Krispsallad
- 1 klyfta citron (eller lime)
Instruktioner
- Lägg brödet på en tallrik och bygg mackan så här: 1-2 matskedar majonnäs, sallad, skivat ägg och en stor näve räkor. Toppa med en citronklyfta och gärna lite gräslök samt några småtomater vid sidan om.
- Servera med extra majonnäs i ett snapsglas vid sidan om så att man kan lägga på efter behag.
Anteckning
Torbjörns Majonnäs -grundrecept
Ingredienser
- 2 medelstora ägg
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller annan neutral olja
- 1 krm salt
- nymalen vitpeppar
Instruktioner
- Skilj av äggulorna i en bunke.
- Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
- Vispa i oljan lite i taget under ständig vispning.
- Ställ in den i kylskåpet tills du skall ha den.