Räkmacka med hemslagen majo -alla dagar i veckan

Räkmacka med hemslagen majo -alla dagar i veckan
Räkmacka med hemslagen majo -alla dagar i veckan

En räkmacka med hemslagen majo sitter bra alla dagar i veckan. Min räkmacka är busenkel att göra och du kanske har alla ingredienserna i kylskåpet utan att veta om det. Den här räkmackan  är gjord på Hönökaka, påssallad, räkor i lake och hemslagen majo. När det gäller majonnäsen så är det den som är hemligheten, inte räkorna som man skulle kunna tro. Räkor i lake är såpass bra så det finns ingen anledning att vänta med räkmackan tills fiskbilen kommer på torsdag. -Så har vi det på landet…

Majonnäsen gör räkmackan

Att slå sin egen majo är vare sig svårt eller tar lång tid. Om du riktigt drar ut på det kanske du kommer upp i fem minuter men knappast mer. Slå på två äggulor och ca 3dl olja så har du majonnäs för i alla fall sex räkmackor. Om du bara skall göra en eller två mackor är du i så fall lyckligt lottad och får majonnäs över som du kan ha i kylen för att förgylla tillvaron med vid ett senare tillfälle. Den står sig någon vecka i kylskåp.

Räkmacka med hemslagen majo -alla dagar i veckan
Skriv ut receptet

Räkmacka med hemslagen majo

Måltid: Kvällsmat, Lunch, Smørrebröd
Kök: Svenskt
Sökord: Räkor
Portioner: 1 macka
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 140 gram räkor (en halv burk = 120-150 gram)
  • 1 ägg kokt
  • 1 skiva bröd (tex Hönökaka)
  • 0,5 dl majonnäs
  • Krispsallad
  • 1 klyfta citron (eller lime)

Gör så här

  • Lägg brödet på en tallrik och bygg mackan så här: 1-2 matskedar majonnäs, sallad, skivat ägg och en stor näve räkor. Toppa med en citronklyfta och gärna lite gräslök samt några småtomater vid sidan om.
  • Servera med extra majonnäs i ett snapsglas vid sidan om så att man kan lägga på efter behag.

Övrigt

Servera mackan med en kall öl eller ett gott torrt vitt vin.
När det gäller vin till räkmackan så anser jag å det bestämdaste att det inte skall vara ekfatslagrat. Fatlagringen skär sig smakmässigt med räkorna.
Majonnäs -en bra kompis i köket
Skriv ut receptet

Torbjörns Majonnäs -grundrecept

Måltid: Dressing, Majonnäs, Sås
Kök: Frankrike
Sökord: majo, majonnäs, Rapsmajonnäs, senapsmajonnäs
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 msk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl solrosolja eller annan neutral olja
  • 1 krm salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Skilj av äggulorna i en bunke.
    Torbjörns majo - äggulor
  • Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
    Torbjörns majo - vispa
  • Vispa i oljan lite i taget under ständig vispning.
    Majonnäs -en bra kompis i köket
  • Ställ in den i kylskåpet tills du skall ha den.
    Torbjörns majo -klar

Övrigt

Hållbarhet ca en vecka i kylskåp.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. Enklare sätt att göra majjo är med mixerstav. Häll alla ingredienser i den höga bunken till mixerstaven. Sätt staven i botten på bunken och starta den. Lyft sedan staven långsamt medan den är igång och på nolltid har man en perfekt majjo!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*