Snapas är små smakbitar som äts till snaps. Det skall inte vara mera än en munsbit och hängs gärna på glaskanten med hjälp av en snapasgaffel. Om du inte har några snapasgafflar går det bra att servera snapas på ett fat bredvid snapsen istället. Här följer några snapastips till Åhus akvavit. De passar säkert bra även till andra sorters snaps. -Prova själv, vet jag!
För er som följer min blogg är det ingen nyhet jag gillar att kombinera mat och dryck. I samband med mitt förra blogginlägg om snapas kommenterade Per Hermansson, som är en celebritet i spritbranschen, på Facebook att han gärna ville ha några tips på snapas till Åhus akvavit, hans favoritsnaps. Per som var sensorikansvarig på The Absolut Company har gått i pension men det har förmodligen inte hans näsa, -”The Billion Dollar Nose”. Hoppas att mina snapastips faller dig på läppen Per.
Pimientos de padron
Padronpaprika väl saltade och stekta i olivolja har en precis lagom stark paprikasmak och sitter som en smäck tillsammans med akvaviten.
Bresaola
Bresaola på rostat bröd med ett par droppar olivolja. Gott, men smaken på bresaolan var lite för tunn för att kunna svara riktigt mot snapsen.
Smörfräst fänkål med vitlök.
Fänkål i tunna skivor fräst i smör tillsammans med vitlök, på rostat bröd passade som hand i handske med fänkålen i spriten. Dagens kanske bästa kombination.
Kvibille ädel
Kvibille ädelost på rostat bröd har allt som krävs för att bli en riktigt bra kompis till Åhus akvavit. Jag provade den även med ett par droppar honung och sötman rundade av sältan i osten och kryddorna i spriten.
Chèvre
Fransk getost har en härligt torr smak som gör att sötman i spriten framträder på ett behagligt sätt.
Ost och snaps -goda vänner
Generellt sett är ost gott till många olika snapsar. ”Ostasupen” har väl de flesta hört talas om. Styrkan och kryddorna i spriten har en förmåga att passa väl tillsammans med ost. Det må vara kryddostar, blåmögelostar, grynpipiga eller rundpipiga, starka, lagrade, milda och gräddiga. Alla verkar de ha en förmåga att samarbeta med snapsarna.
Åhus akvavit -snapastips
I Åhus har man destillerat sprit och kryddat akvavit i över hundra år. Akvavit är sprit som är kryddad med dill och/eller kummin. Ordet akvavit är hämtat från latinets aqua vitae -livets vatten. Akvavit är en nordisk angelägenhet och tillverkas i Sverige, Finland Norge och Danmark. I huvudsak görs den i två stilar. Den norska ekfatslagring och den danska, kryddigare. I Sverige görs akvavit oftast i den danska kryddiga stilen. O.P Anderson som lanserades 1891 anses vara den äldsta svenska akvaviten.
Åhus akvavit
Ingredienser
- årgång: NV
- Råvaror: Vete
- Kryddor Fänkål, pomerans, honung, kummin, rosmarin
- pris: 279 kr
- artnr: 88301
- volym: 700 ml
- förslutning: Skruvkapsyl
- alkoholhalt: 38%
- Sockerhalt: 8 gram/liter
- ursprung: Sverige, Åhus
- producent: The Absolut Company
Instruktioner
Utseende
- Kristallklar ofärgad.
Doft
- Tydlig kryddighet och doft av fänkål, kummin, rosmarin och pomerans.
Smak
- Rund, frisk kryddighet och lagom eldig.
Passar till
- Passar bra till både sillar och skaldjur samt inte minst till lagrade ostar.