”Snapas” är ett dryckeskoncept som lanserades av Vin & Sprit för snart tjugo år sedan. Det byggde på att marknadsföra ett sätt att upptäcka snapsarnas olika smaker och matchningar till mat. Snaps och små smakbitar, tapas, blev det nya fyndiga ordet ”snapas”. För att stötta kampanjen tog man fram små snygga snapsglas som rymmer 2 cl och specialgafflar för smakbitarna. Snapaskonceptet var ganska populärt under ett par år men verkar tyvärr numera ha fallit i glömska. Därför är det dags att återuppliva snapas -snaps & tapas i kombination som en perfekt förrätt vid grillen i sommar.
Kombinera mat och dryck
Att viner passar olika bra till olika maträtter är en självklarhet. De flesta av oss tar inte bara en flaska vin, vilken som helst, och dricker den till vad som bjuds. Tyvärr är det inte på samma sätt när det gäller snaps. Det är ganska vanligt att ta den snaps man har oavsett om det är akvavit eller vodka till sillen eller kräftorna. Välja kryddning på snapsen efter maten som serveras är det nog inte alla som gör. Det hör entusiasterna, eller modernt uttryckt, nördarna till. De går gärna ett steg längre och kryddar själva sin snaps till angenäm styrka och smak.
Snaps & tapas
Kombinera snaps och smakbitar, snapas, är inte svårare än att kombinera mat och vin. Det gäller att hitta smaker som harmonierar. Få ytterligheter att skapa nya smakupplevelser eller låta kryddningen i maten gå igen i snapsen. T.ex. mild dillkryddad Läckö slottsakvavit till kräftorna eller Bäska droppar till en salt rökig korv.
Mina snapas
Jag har valt att servera tre olika snapas. Det är lagom mycket som förrätt. Först skagentoast med OP Petronella. Sedan laxrulle med Qvänum porsbrännvin. Och till sist cheddar i gott sällskap med Bäska droppar. Se recepten nedan. Om du inte brukar servera snaps till förrätten så är det bra att veta att ett glas vin innehåller nästan dubbelt så mycket alkohol som den här förrätten med 3 x 1 cl snaps. 1 cl snaps i ett koniskt glas som rymmer 2 cl fyller glaset betydligt över mitten. (V=π⋅r2⋅h3).
Tre Snapas
Ingredienser
Skagentoast -OP Petronella
- 1 skiva vitt formbröd
- 4 st stora räkor
- 0,5 dl majonnäs
- 1 msk hackad dill
- nymalen svartpeppar
- 4 cl OP Petronella
Laxrulle -Qvänum porsbrännvin
- 1 skiva mjukt tunnbröd
- 50 gram färskost
- 2 skivor kallrökt lax
- salladsblad eller gräslök
- 4 cl Qvänum porsbrännvin
Cheddar i gott sällskap -Bäska droppar
- 4 st cheddarost i tärningar
- 2 skivor salami delade i halvor
- 4 slantar inlagd saltgruka skurna i tjocka slantar
- 4 cl Bäska droppar
Gör så här
Skagentoast
- Rosta formbrödet och skär bort kanterna och dela det i 4st kvadrater 2-3 cm sida
- Blanda majonnäs, dill och räkor. Smaka av med nymalen svartpeppar.
- Lägg en räka på varje brödbit och spetsa dem på snapasgafflarna.
Laxrulle
- Bred färskost på en sida av tunnbrödet.
- Lägg ut laxskivorna och sallad eller gräslök.
- Rulla ihop ganska hårt. och skär 3st 2-3 cm breda rullar
- Spetsa en rulle på varje snapasgaffel.
Cheddar med sällskap
- Spetsa ingredienserna på snapasgafflarna. Gurka längst in på gaffeln, ihopvikt salamiskiva i mitten och cheddar längst ut.
Snapas
- Häll 1 cl snaps av varje sort i 3 glas. (3 glas/person -1 av varje)
- Placera gafflarna med smakbitarna på glasen och servera.
Övrigt
Bli först med att kommentera