Halland inte bara sand och hav -matglädje på Spiseriet

Halland inte bara sand och hav -matglädje på Spiseriet
Halland inte bara sand och hav -matglädje på Spiseriet

Halland är inte bara sand och hav även om det är en viktig del av den halländska karaktärsbeskrivningen. Landskapet har varit utsatt för krig och härjningar mellan framförallt Danmark och Sverige men sedan freden i Roskilde 1658 hör det till Sverige. Eftersom jag är västgöte och Västergötland som bekant gränsar till Halland har landskapet alltid funnits med i medvetandet. I skolan fick vi lära oss de halländska, och för all del även västgötska, åarna med hjälp av ramsan ”vi skall äta -ni skall laga”. Viskan-Ätran-Nissan-Lagan. Men Halland är inte bara sand och hav På Spiseriet på Johnssons Gård nära Träslövsläge står precis som man anar maten i centrum. Spiseriet är en av verksamheterna på Johnssons Gård och här kan du njuta av halländsk gastronomi.

Johnssons Gård

Johnssons Gård är en bondgård strax söder om Varberg där man har samlat butiker, ett stenungsbageri, ett bryggeri, ett krukmakeri, fitnesscenter och en restaurang. Restaurangen, Spiseriet, är inrymd i en gammal ladugårdsbyggnad och har även en stor uteservering.

Barndomskamrater

Peter och Linus som driver Spiseriet är barndomskamraterna som med ett stort engagemang använder lokala, ekologiska råvaror i säsong. De bakar, picklar och röker. Peter har bytt de vita dukarna på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg mot den rustika miljön på en bondgård i Halland och ser ut att trivas som fisken i vattnet.

Söndagsmeny

Eftersom jag var där en söndag föll mitt val, inte helt överraskande, på den erbjudna söndagsmenyn. Förrätten var riktigt goda småtomater i olika färger tillsammans med färskost av mozzarellatyp samt ett gott nybakt bröd. Till varmrätt bjöds det ett rökt, grillat kycklinglår med en mustig sås och potatistomp med pesto och vitkål samt små burkar med picklad kålrot och kimchi vid sidan av. Som avslutning serverades glass med jordgubbssylt, grädde och marängflarn. Riktigt gott alltihop, med rustika smaker serverade på ett smakfullt sätt. Spiseriet är väl värt ett besök och av antalet gäster att döma är jag inte ensam om den uppfattningen.

Halland inte bara sand och hav

Ett besök i Halland är inte bara sand och hav även om det aldrig går att helt bortse från. En lång sandig kust och mer eller mindre ständig blåst har präglat Halland och halläningarna. Det sägs att en hallänning känns igen på gången -lite snett lutande mot vinden. Här finns något för de flesta och själv kan jag rekommendera en promenad på strandängarna vid Morups tånge för att uppleva Hallands särart.

Spiseriet på Johnssons Gård
Spiseriet på Johnssons Gård
Morups tånge
Morups tånge

 

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

2 Comments

  1. Kul Torbjörn, här på södra sidan av lärde vi oss åarna från syd till nord istället. Laga ni, äta vi.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*