Hetvägg eller semla -hur äter du din?

Hetvägg eller semla -hur äter du din?
Hetvägg eller semla -hur äter du din?

Självklart är semlepremisser och förväntningar olika från person till person. En del gillar grädden bäst och andra själva bullen. Själv är jag mest ute efter mandelmassan. Bullen och grädden är, som jag ser det, bara i vägen. För min del får det gärna vara lite grädde, lite bulle och mycket mandelmassa. De flesta semlor är dessutom alldeles för stora och  proportionerna mellan bröd, grädde och mandelmassa obalanserade. Hetvägg eller semla -hur äter du din?

Fastlagsbulle – Semla – Fettisdagsbulle

Kärt barn har många namn. När jag var barn var den vanligaste benämningen fastlagsbulle och mer sällan användes semla. Fettisdagsbulle säger ju sig själv -den äter man på fettisdagen, den sista dagen före fastan.

Hetvägg -Semla med varm mjölk

Benämningen hetvägg använde vi aldrig i min barndom även om det vanligaste sättet vi åt fastlagsbullarna på var med varm mjölk i en djup tallrik. Vilket, vad jag förstår nu, är det gängse namnet på semla med varm mjölk. Fördelen med hetväggen är att mjölken blöter upp bullen och gör även de torraste semlorna ätliga. För att äta hetväggen som sig bör används en djup tallrik som semlan ställs i. Mjölken hälls sedan på tills semlan kommer flott. Pass på att semlan endast flyter en kort stund tills bullen har absorberat tillräckligt mycket mjölk för att gå på grund. Mjölken som blir kvar när man har ätit upp hetväggen är särdeles god så var gärna generös när du häller på den -så kan du njuta av den även när den har tagit slut.

Kung Adolf Fredriks hetvägg

Det påstås att kung Adolf Fredrik, på fettisdagen 1771, föråt sig så till den milda grad på hetvägg att han avled. Men räds inte hetväggen. Kungen hade innan han åt den satt i sig surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. Hetväggen var så att säga bara kronan på verket. Dessutom lär kungen ha känt sig krasslig en tid innan den fatala måltiden.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*