Nu kunde jag inte hålla mig längre. Bouillabaisse à la maison, en favorit i repris. Det är så jäkla gott så jag frågar mig varje gång varför jag inte lagar det oftare. Dessutom är det lättlagat. Inga svårigheter, inga besvärliga tricks. Det är bara att hacka, skiva och fräsa. Koka och lägga i fisken. Maten står på bordet inom två eller möjligtvis tre kvart.
Favoritgrytan
Vad som är extra roligt med att laga bouillabaisse är att jag får använda min nioliters favoritgryta. Den är perfekt att fräsa grönsakerna i och att låta härligheten koka ihop i. Stor och rejäl utan risk att det skvätter över kanten.
Bouillabaisse -fransk fiskgryta
Ingredienser
Bouillabaisse grytbas ca 8 portioner
- 2 gula lökar (hackade)
- 4 vitlöksklyftor (finhackade)
- 1 fänkål (strimlad)
- 1 purjolök (skivad)
- 2 röd paprika (i bitar)
- 3 morötter (slantade)
- 800 gram krossade tomater
- 6 dl torrt vitt vin
- 1 liter vatten
- 3 fiskbuljongstärningar
- 1 gram saffran
- 200 gram fast potatis (i bitar)
- 2 tsk torkad timjan
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Musslor och fisk -per portion
- 125 gram förkokta blåmusslor (dela upp en frusen förpackning)
- 50-75 gram laxfilé -delad i tärningar (ca 3x3 cm) (0,5 dragspelsportion)
- 50-75 gram torskrygg -delad i tärningar (ca 3x3 cm) (0,5 dragspelsportion)
Gör så här
Bouillabaisse grytbas
- Fräs lök, purjo, vitlök, fänkål, morötter och paprika i olivolja i en stor gryta utan att det får färg.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, buljongtärningar, potatis, timjan och saffran.
- Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering direkt
- Häll över det du skall använda direkt i en mindre kastrull och koka upp.
- Lägg i musslorna och låt dem puttra med ett par minuter.
- Lägg i fisktärningarna och dra av kastrullen från plattan.
- Låt fisken bli färdig och servera sedan omedelbart.
Spara grytbas
- Låt grytbasen svalna och spara den i kylen några dagar eller dela upp den i lagom förpackningar och frys in.
- När du vill använda grytbasen är det bara att koka upp den samt lägga till musslor och fisk på samma sätt som i receptet ovan.
Övrigt
Aîoli -vitlöksmajonnäs
Ingredienser
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Vispa ihop äggulor, med vitlöken, vitvinsvinägern och senapen.
- Tillsätt oljan, lite i taget, under ständig vispning.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Be the first to comment