När man talar om sydamerikanska viner så är det oftast Chile och Argentina som nämns. Det odlas vin i de flesta länder i Sydamerika om än i olika omfattning. Argentina och Chile producerar störst volymer men även i Brasilien, Uruguay, Peru, Bolivia, Venezuela och Paraguay odlas det vin. Bergskedjan Anderna är en viktig faktor för den sydamerikanska vinodlingen. Den bidrar med bland annat svalkande vindar, smältvatten och på östsidan i Argentina skydd från Stilla havet. På den östra sidan av kontinenten i Brasilien och Uruguay är det ett varmt och fuktigt klimat som komplicerar vinodlingen. Det är härifrån som vi får Garzón Reserva Tannat -bärigt och stramt från Uruguay.
Koloniala vinodlingar
Vinodlingen i Sydamerika startade med spanska franciskanermunkar i Mexico, (räknas geografiskt till Nordamerika), under första halvan av 1500-talet. De hade med sig druvsorten ”Mission”, från hemlandet vilken de sedermera spred i takt med utbyggnaden av missionsstationer i Peru, Argentina och Chile. Munkarna tog även med sig vinodlingen till nuvarande USA där de 1769 planterade vinrankor på missionsstationen ”Mission San Diego de Alcalá” i södra delen av Kalifornien.
Druvsorter
Spanjorerna kallade den första druvsorten ”Mission” vilket är en blå druva som senare kom att kallas País i Chile och Criolla i Argentina. Druvan ”Tannat” som Garzón Reserva är gjort på odlas mest i sydvästra Franrike men även i Uruguay. Den ger strama viner med toner av mörka bär.
Garzón Reserva Tannat -bärigt och stramt från Uruguay
Garzón Reserva Tannat
Om drycken
- årgång: 2018
- druvor: 100% Tannat
- pris: 129 kr
- artnr: 3210
- volym: 750 ml
- förslutning: naturkork
- alkoholhalt: 14,5%
- Sockerhalt: <3 gram/liter (5,5 gram/liter enligt importören)
- ursprung: Uruguay, Garzón
- producent: Bodega Garzón
- importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
Provningsnoteringar
Utseende
- Mörkt, tätt blårött.
Doft
- Bäriga dofter av mörka bigarråer och björnbär. En animaliskt lite fet ton och lite blyertspenna i bakgrunden.
Smak
- Bärfruktigt stramt och ganska fylligt med en svagt slånlik strävhet och en ganska lång avslutning.
Passar till
- Det passar mycket bra till grillade rätter av lamm, nöt och gris samt till smakrika hårdostar och blåmögelostar.
Bli först med att kommentera