Garzón Reserva Tannat -bärigt och stramt från Uruguay

När man talar om sydamerikanska viner så är det oftast Chile och Argentina som nämns. Det odlas vin i de flesta länder i Sydamerika om än i olika omfattning. Argentina och Chile producerar störst volymer men även i Brasilien, Uruguay, Peru, Bolivia, Venezuela och Paraguay odlas det vin. Bergskedjan Anderna är en viktig faktor för den sydamerikanska vinodlingen. Den bidrar med bland annat svalkande vindar, smältvatten och på östsidan i Argentina skydd från Stilla havet. På den östra sidan av kontinenten i Brasilien och Uruguay är det ett varmt och fuktigt klimat som komplicerar vinodlingen. Det är härifrån som vi får Garzón Reserva Tannat -bärigt och stramt från Uruguay.

Koloniala vinodlingar

Vinodlingen i Sydamerika startade med spanska franciskanermunkar i Mexico, (räknas geografiskt till Nordamerika), under första halvan av 1500-talet. De hade med sig druvsorten Mission, från hemlandet vilken de sedermera spred i takt med utbyggnaden av missionsstationer i Peru, Argentina och Chile. Munkarna tog även med sig vinodlingen till nuvarande USA där de 1769 planterade vinrankor på missionsstationen ”Mission San Diego de Alcalá” i södra delen av Kalifornien.

Druvsorter

Spanjorerna kallade den första druvsorten ”Mission” vilket är en blå druva som senare kom att kallas País i Chile och Criolla i Argentina. Druvan ”Tannat” som Garzón Reserva är gjort på odlas mest i sydvästra Franrike men även i Uruguay. Den ger strama viner med toner av mörka bär.

Garzón Reserva Tannat -bärigt och stramt från Uruguay

Garzón Reserva Tannat

mat/vin: vinprovning
Ursprung: Uruguay
Sökord: Rödvin, Tannat
Portioner: 0

Om drycken

  • årgång: 2018
  • druvor: 100% Tannat
  • pris: 129 kr
  • artnr: 3210
  • volym: 750 ml
  • förslutning: naturkork
  • alkoholhalt: 14,5%
  • Sockerhalt: <3 gram/liter (5,5 gram/liter enligt importören)
  • ursprung: Uruguay, Garzón
  • producent: Bodega Garzón
  • importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Provningsnoteringar

Utseende

  • Mörkt, tätt blårött.

Doft

  • Bäriga dofter av mörka bigarråer och björnbär. En animaliskt lite fet ton och lite blyertspenna i bakgrunden.

Smak

  • Bärfruktigt stramt och ganska fylligt med en svagt slånlik strävhet och en ganska lång avslutning.

Passar till

  • Det passar mycket bra till grillade rätter av lamm, nöt och gris samt till smakrika hårdostar och blåmögelostar.

Övrigt

Vinet har jäst i cementtankar och sedan lagrats med jästfällningen i 6-12 månader på franska ekfat. 

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*