Dumplings är ett vitt begrepp som definitionsmässigt lagas och äts i de flesta kulturer runt hela jorden. De kan beskrivas som deg från varierande källor som viks runt eller innehåller en fyllning men som även förkommer utan fyllning. Degen är gjord på mjöl, bröd och potatis etc. Den eventuella fyllningen består av till exempel grönsaker, frukt, kött, fisk eller ost. Även tillagningsmetoderna varierar. De kokas, bakas, friteras, stekas eller ångas. I Kina heter de Wonton eller jiaozi, i Japan gyoza. I Etiopien äter man tihlo och i Brasilien Coxinha. Andra välkända dumplings är tortellini och gnocchi från Italien samt våra egna kroppkakor och pitepalt. Idag gjorde jag det lätt för mig och köpte en påse frysta japanska dumplings med kyckling -lättlagad kvällsmat.
Man kan inte alltid vara så förbannat duktig
Jag misstänker att du ibland, precis som jag, inte har någon lust att laga mat men ändå vill äta något gott. Jag erkänner villigt att jag relativt ofta hemfaller åt att äta både halvfabrikat och helfabrikat. Det är lätt att få intrycket att alla kockar och matskribenter alltid lagar allting från grunden. För det är så vi vill att det skall vara. Genvägar är förbjudet och den som använder en buljongtärning är en lägre stående varelse i kulinariska sammanhang. Naturligtvis är det inte så. Alla vare sig kan eller vill koka sin egen fond. Filéa sin färska, aldrig frysta, fisk. Stoppa sin egen korv. Knåda sin egen pasta eller baka sitt bröd på surdeg som man ärvt av mormor.
Slappna av lite
Coola ner och fundera en stund på vad det viktiga med måltiden är. Är det viktigaste att allt är lagat från grunden med en utsliten sur kock som resultat och där familjen får äta middag två timmar för sent för att den första såsen skar sig eller biffen fick gå en och en halv minut för länge? Du håller nog med mig i min uppmaning att slappna av lite och värdera ätandet och umgänget vid måltiden högre än själva tillagandet. Till syvende och sist lagar vi ju maten för att äta den. Må så vara om det innebär att du plockar fram något halvfabrikat ur frysen eller öppnar en burk. Oavsett tillblivelsen av måltiden så är det helt ok att njuta av den i familjens eller goda vänners sällskap.
Japanska dumplings med kyckling
Ingredienser
Dumplings
- 400 gram japanska dumplings med kyckling (1 påse)
- 0,5 dl japansk soja
Kålsallad
- 2 dl finskuren spetskål
- 1 dl finskuren morot
- olivolja och vinäger
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Dumplings
- Stek dumplingarna enligt instruktionen på förpackningen.
- Serveras med en liten skål japansk soja.
Kålsallad
- Blanda spetskål och morot i en skål, dra ett varv med svartpepparkvarnen. "Dressa" med olivolja och några droppar vinäger.
- Lägg upp i portionsskålar och strö en aning filngsalt över.
Bli först med att kommentera