Mathantverksdag i Husqvarna -olika dialekter men samma språk

Mathantverksdag i Husqvarna -olika dialekter men samma språk
Mathantverksdag i Husqvarna -olika dialekter men samma språk

Mathantverkare är lokalt förankrade precis som deras dialekter. De talar samma språk men har utvecklat olika dialekter i sitt mathantverk. Ost är ost och bröd är bröd men de ändå olika; har olika dialekter så att säga. Under mathantverksdagen hördes småländska, västgötska och östgötska röster berätta om sina verksamheter, framgångar och framtidsplaner. Det finns 2500 mathantverkare i Sverige. oftast är de lokalt rotade och har lokala råvaror som bas i sin produktion. Mathantverkarna har en alldeles speciell drivkraft, och även om storleken på verksamheterna varierar stort liksom lönsamhet och mål så har de ett gemensamt. De är eldsjälar som av olika orsaker har valt att leva sina drömmar.

I tisdags arrangerade Eldrimner en temadag om ”mathantverk och turism” i småländska Husqvarna. Vi höll till på Rudenstams Bär och Frukt, mitt bland fruktodlingarna, som många av oss bara har sett från motorvägen tidigare. Arrangör var Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk och som både utbildar och certifierar mathantverkare.

Lena Franson -Ebbarps Norrgård
Lena Franson -Ebbarps Norrgård

Ebbarps Norrgård

Lena Fransson från Ebbarps Norrgård berättade om sin verksamhet och hur resan har sett ut fram till idag. Hon och hennes man föder upp köttdjur och säljer välhängt kött i sin gårdsbutik samt till lokala restauranger. De jobbar även med catering och har olika matlagningsevent på gården.

Wrågården

Strax utanför Falköping ligger Wrågården där Henrik Alexandersson växte upp och numera driver restaurang och konferens samtidigt som han föder upp bland annat bisonoxar, dovhjortar och nötkreatur. Det senaste tillskottet är Älghotellet med stugor utformade som älgar och bisonoxar.

Gällebergs Gårdsmejeri

Magnus Hedström -Gällebergs gårdsmejeri
Magnus Hedström -Gällebergs gårdsmejeri

Magnus Hedström är en engagerad mathantverkare och mångsysslare från Tidaholm som producerar mejeriprodukter på Gällebergs gårdsmejeri. Mjölken från fyra fjällkor utgör råvaran vilken sedan förädlas till yoghurt, ost och ostkaka.

Mathantverksturism

Anna Hegethorn från Smålands Turism och Frida Wallén från Visit Sweden berättade om den stora potential som utländsk mathantverksturism har. De beräknar att det finns över 60 miljoner människor runt om i världen som kan tänka sig att besöka Sverige.

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. Tack för denna utmärkta sammanställning.
    Missade ju grupparbetet o redovisningen , men ser fram emot redovisningen och din blogg i framtiden
    Siv Linden

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*