Sol vind och katten -På Öland menar man allvar

Sol vind och katten -På Öland menar man allvar
Sol vind och katten -På Öland menar man allvar

Öland är en stor kalkstensplatta som flankerar Smålands östra sida. Här finns, beroende på läget och jordmånen eller ”terroiren” som vinodlaren skulle säga, speciella förhållanden för flora, fauna, folk och fä. Södra Öland med Ottenby i spetsen är välkänt för sitt rika fågelliv. Alvaret mitt på öns södra halva är ett unikt landskap där kalkstenen ofta kommer i dagen. Radbyar kantar landsvägen på den östra sidan ett par kilometer från Östersjöns blåa vatten. På västra sidan sluttar det bördiga jordbrukslandskapet ner mot Kalmarsund. Öland har blivit en populär semesterö för både kungligheter och undersåtar. Den kungliga närvaron märks tydligt på bland annat Karl X mur. Ett skrytbygge på 4,5 km som han tvingade bönderna att bygga under förevändningen att den skulle hålla inne hjortbeståndet på kungsgårdens ägor. Att Öland historiskt sett har spelat en viktig roll märks inte minst på de många fornborgarna från järnåldern. Man räknar idag att det finns 21 kända fornborgar på ön. Fram till 1972 då ölandsbron invigdes var båt och färja det enda sättet att ta sig till Öland.

Gammalsbygårdens Gästgiveri

På Öland finns det massor med inackorderingsmöjligheter. Allt från hotellen i städerna till gästgiverier, stugor och B&B på landsbygden. I Gammalsby på östra sidan, knappa två mil från södra udden, bor man hos Susanne och Stephan som äger och driver Gammalsbygårdens Gästgiveri. Här finns 15 rum i längorna som ramar in trädgården. I huvudbyggnaden hittar vi restaurangen som vaktas av katten Stina. Det är grannens katt men hon har hittat en plats på trappan där hon välkomnar gästerna och gärna vill följa med in vilket hon vet att hon inte får. Men skam den som ger sig. I restaurangen serveras god omväxlande mat med goda viner. Är det något utöver dagens meny som önskas så är det bara att tala med Susann eller Stephan.

Maten på Öland

Öland är väl mest känt för sina kroppkakor och den öländska lufsan men det finns mera. På södra Öland är hjortfärsbiffar vanligt förekommande. Vågar man gissa att det har ett samband med de inhägnade hjortarna på Ottenby Kungsgård? Norrut är nog Hotell Borgholm den klarast lysande gastronomiska stjärnan. Karin och Owe Fransson som under många år drev hotellet och satte standarden har nu lämnat stafetten vidare och jag hoppas att även efterträdarna håller fanan högt. Tar det på ”alvar” så att säga…

Solens och vindarnas ö

Öland brukar kallas solens och vindarnas ö vilken är en bra beskrivning. Här skiner solen ofta och det är sällan vindstilla. Tack vare sitt läge är Öland och framförallt då den södra udden ett fantastiskt ställe för fågelskådare. Vår och höst sträcker en stor mängd fåglar av olika arter utmed Öland och passar på att stanna för att vila och äta inför den fortsatta flytten. På Ottenby fågelstation på den södra udden har man ringmärkt fåglar i sjuttio år under överinseende av ”Långe Jan” som är Sveriges högsta fyr.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*