Vad har du i kylen? -Laga billigt smart & gott

Vad har du i kylen? -laga billigt smart & gott
Vad har du i kylen? -laga billigt smart & gott

Det är kanske inte helt sant att det du har i kyl och skafferi är gratis men det är i alla fall redan betalt. Håll nere dina matkostnader genom att använda dina redan inköpta matvaror smartare. Jag tror att de flesta av oss skulle kunna sänka sina matkostnader genom dels smartare inköpsplanering men också genom minskat matsvinn. Tänk efter före -är ett gammalt talesätt som kan hjälpa dig att få mera kvar i plånboken. Planera dina inköp veckovis och se till att köpa på dig av dina vanligaste basvaror när de säljs till kampanjpriser. Pasta och konserver är ofta bra att hålla ett extra öga på. De har lång hållbarhet och finns ofta att köpa till bra priser. Vad har du i kylen? -laga billigt smart & gott.

Laga billigt smart & gott

Att ha en smart mathållning är inte bara att handla billigt utan minst lika viktigt är att använda det du har köpt. Matsvinn är en stor utgift och dessutom helt onödigt. Handla prismedvetet, planera mathållningen och använd det du har i kyl och skafferi så kommer du spara många sköna slantar.

Googla på vad du har hemma

Googla på de råvaror du har hemma och få tips på vad du kan laga. Skriv bara in råvarorna i sökfältet och tryck på sök så dyker det upp massor av sökresultat med recept att välja mellan.

Kort datum

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla nere matsvinnet och laga billigt, smart och gott är att hålla koll på datummärkningarna på varorna i kyl och skafferi. Om du inte vill, kan eller hinner använda dina matvaror innan rekommenderat datum så kan du laga till dem och därmed förlänga livslängden. Att laga till för att äta några dagar senare eller för att frysa in är ett smart knep för att inte behöva slänga mat och därmed spara pengar. Laga dina lunchlådor och frys in om du inte hinner äta dem de närmaste dagarna.

Datummärkning -Bäst före

Datummärkningen på livsmedel är ingen absolut sanning. ”Bäst-före-datum” innebär att det är så länge som varan kan förväntas behålla kvaliteten. Inte hur länge den går att använda. ”Sista förbrukningsdag” används för livsmedel som är känsliga för mikroorganismer och som därmed kan bli hälsoskadliga att äta. De får inte säljas efter det angivna datumet. Självklart gäller för både ”bäst-före” och ”sista förbrukningsdag” att de har blivit förvarade på vederbörligt sätt.

Sunt förnuft

När det gäller om livsmedel är det som i de flesta andra fall smart att använda sunt förnuft. Inte sjutton blir maten dålig och farlig automatiskt så snart bäst-före-datumet har passerats. Titta, lukta och smaka så kan du själv avgöra vad du kan använda. När det gäller ”sista förbrukningsdag” rekommenderas större aktsamhet eftersom de varorna kan bli hälsoskadliga vid angrepp av mikroorganismer.

Håll koll och spara pengar

Det enklaste och billigaste är att hålla koll på datummärkningarna i kylskåp och skafferi. Använd dina matvaror innan datummärkningen gör dig tveksam. När datumen närmar sig är det dags att använda dem eller frysa in om det är möjligt. Att förlänga livslängden på matvarorna genom att tillaga dem.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*