Caffè lungo med pepparkaka -oväntat gott

Caffè Lungo med pepparkaka -oväntat gott
Caffè Lungo med pepparkaka -oväntat gott

Visst har vi alla råkat ut för att tappa pepparkakan i kaffet? Det har hänt mig mer än en gång, konservativt uttryckt. När detta sker så har vi några olika åtgärder vi kan göra och beslutet om vilken bör ske skyndsamt. Om du bestämmer dig för att fiska upp pepparkakan så är just skyndsamhet av största vikt för åtgärdens utfall. Är du snabb så kanske, men bara kanske, du kan fiska upp en ätbar pepparkaka. Ett annat val är att under oskrivbara besvärjelser hälla ut alltihop i vasken och göra nytt kaffe. Detta förutsatt att det finns flera pepparkakor att tillgå. Om det var den sista pepparkakan så är du rökt.

Det tredje alternativet

Det finns som väl är ett tredje alternativ som säkert många av oss har tänkt men aldrig gjort. Ta kaffeskeden och helt enkelt röra ner pepparkakan i kaffet. Det är utan tvekan det mest eleganta sättet att hantera situationen. Det märks knappt och om det finns flera pepparkakor kvar på fatet eller i burken så är det ju bara att ta en till och låtsas som inget. Just det alternativet valde jag till eftermiddagskaffet idag.

Caffè lungo med pepparkaka -oväntat gott

Jag hade just gjort mig en caffè lungo med lite mjölk i och skulle till att doppa pepparkakan i kaffet när finmotoriken fallerade. Pepparkakan förr ner i kaffet och jag valde blixtsnabbt ”det tredje alternativet” att helt lugnt röra ner den med skeden och ge den någon halvminut att lösas upp. Spännande. Caffè lungo med pepparkaka är oväntat gott. Pepparkakan smaksätter kaffet på ett ganska diskret och mycket tilltalande, juligt sätt. ”Detta skall hädanefter bliva min musik” som Karl XII lär ha sagt. I alla fall, i pepparkakornas förlovade tid, fram till jul.

Kaffe med dopp

Kaffe med dopp är ju just det som det låter som. Kaffe serverat med ”doppe” d.v.s kaffebröd som om så önskas kan doppas. Det är en tradition som delar befolkningen i vårt avlånga land. Det finns de som aldrig skulle kunna doppa pepparkakan, och inte något annat heller för den delen, i kaffet. Å andra sidan finns det de som doppar det mesta som är ätbart i kaffet. Jag hade en arbetskamrat en gång som doppade leverpastejsmacka med gurka på i kaffet. Han drack alltid kaffet ur en stor tekopp annars hade det nog inte gått.

Smaksatt kaffe -pepparkakskaffe

Det har på senare år blivit populärt att dricka smaksatt kaffe. Det finns massor av varianter att välja mellan. Hasselnöt, kardemumma, kanel, choklad, apelsin med flera samt smak av allehanda likörer och spritsorter. Varför inte prova min variant av pepparkakskaffe i jul. Caffè lungo med pepparkaka -oväntat gott.

 

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*