Hvita Hjorten på Läckö -äntligen är krögarparet tillbaka igen

Krögarparet Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm är tillbaka på Hvita Hjorten. En efterlängtad comeback. Att driva en restaurang som Hvita Hjorten är inte som att driva vilken krog som helst och passar förmodligen inte alla heller. Här är det lokal förankring och samklang med naturen som gäller. Victoriahuset där restaurangen är inrymd  smälter väl in i miljön och syns knappt där det ligger i vassen alldeles vid vattnet ett par hundra meter nedanför Läckö slott. I huset inryms även Naturvårdsverkets naturum och ett hotell med 15 rum. Närheten till Läckö slott gör att både restaurangen och hotellet sommartid ofta är fullbokat. När det gäller restaurangen så är vi många som hälsar krögarparet Katrin och Stefan välkomna tillbaka igen till Hvita Hjorten.

Unika råvaror

Råvarorna på Hvita Hjorten är oftast lokalproducerade. När det gäller grönsakerna är de flesta hämtade från slottsträdgården två hundra meter bort vid Läckö Slott. Maträtterna på menyn beskrivs ganska kortfattat beroende på att man inte vet riktigt vilka grönsaker som levereras av slottsträdgårdsmästaren. De grova dragen är klara men finliret tas på uppstuds så snart grönsaksleveransen kommer. Fisken kommer från Vänern och är ofta fiskad av lokala fiskare. Gösen till vår varmrätt fiskades tex söder om Hindens rev. Det märks att maten är lagad med omsorg, skicklighet och stor omsorg om råvarorna.

Linda serverar förrätten

Måltiden

Till förrätt serverades vi en symfoni av härliga smaker som på menyn gick under den blygsamma benämningen ”matjes, lök & äggkräm”. Sillen fick sällskap av en helsvensk pilsner från Qvänum vid namn Sanna. Som jag nämnde ovan valde vi ”gös, zucchini & kantarell” till varmrätt vilken även den vida överträffade beskrivningen. Katrin rekommenderade ett glas Domaine de Roally från södra Bourgogne till gösen vilket inte var förgäves. Till dessert åt vi tegelost & tomatmarmelad tillsammans med ett krispigt fröknäcke och drack ”Macvin du Jura” som är en fortifierad specialitet från Jurabergen. En härlig måltid där alla delar kompletterade varann och lämnade oss precis lagom mätta och mycket nöjda.

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*